Beynimizi Nasıl Daha Verimli Kullanabiliriz?

Beynimizi Nasıl Daha Verimli Kullanabiliriz?

Bir önceki yazımızda bahsettiğimiz ‘Beynimiz Hakkında Bilinmeyen Gerçekler’ yazı dizimize ‘Beynimizi Nasıl Daha Verimli Kullanabiliriz?’ yazımızla devam edeceğiz. Bir önceki yazımız olan Beynimiz Hakkında Bilinmeyen Gerçekler'i okumayı ihmal etmeyin.

Beynimiz devasa ve karmaşık bir yapıdır. Beynimizi eğitebilir, gücünü arttırabilir ve olduğundan daha verimli hale getirebiliriz. Bunun için yapmanız gerekenleri yazımızda bulabilirsiniz. Keyifli okumalar.

  • Beyin kullandıkça açılan bir yapıdır. Doğru kullanıldığı takdirde beynimiz gelişebilir. Bunun için de ‘okumak’ ve ‘sosyal temas’ şarttır. Olabildiğince verimli okumalar gerçekleştirmeli ve sosyal ilişkilerinizi geliştirmelisiniz.
  • Beynin gelişmesi için zihinsel uyarılara ihtiyaç vardır. Gezmek, konuşmak, iletişim kurmak vb. sosyal davranışlar beynin zihinsel anlamda uyarılmasını sağlar. Yalnızlık beynin ciddi anlamda gerilemesine neden olur çünkü yalnızken sosyal uyaranlar yok denecek kadar azdır. Beyninizin gelişmesi için olabildiğince yalnızlıktan uzak kalmalı, sosyal anlamda kendinizi geliştirmelisiniz.
  • Yeni şeyler öğrenmek beyninizin güçlenmesini sağlar. Yeni şeyler öğrenmek için de sık sık konuyu tekrar etmeli ve beyninizde kısa yollar oluşmasını sağlamalısınız. Örneğin beynin en zor fonksiyonlarından biri yeni bir dil öğrenmektir. Yeni bir dil öğrenirken konuları sık sık tekrar etmeli, düzenli bir çalışma programı oluşturmalısınız. Bunların yanı sıra sözlük okumak da beyni geliştiren aktivitelerden biridir.

 

  • Beynimiz ayaktayken ve açık havadayken daha iyi çalışır. Yapılan araştırmalara göre ayaktayken beynin %10 daha fazla çalıştığı gözlemlenmiştir. Önemli kararlar alırken açık havada ve ayakta olmak beynin daha verimli çalışmasını sağlar. Bunun yanı sıra kolları sallamanın da beynin verimini arttırdığı söyleniyor.
  • Rutininizi değiştirin. Rutin yapılan davranışlar beynin körelmesine neden olur.  Monotonluk beyni yorar.
  • Fiziksel zindelik, zihinsel zindelik için ön koşuldur. Spor yapmak, yürüyüş yapmak, hareket halinde olmak beynimizin daha verimli çalışmasını önemli ölçüde etkiler.

 

  • Günlük su ihtiyacınızı karşılamaya özen gösterin, bol bol su için. Çünkü beynin su oranı yüksektir ve suya ihtiyaç duyar.
  • Sizinle aynı düşünce yapısına sahip olmayan insanlarla konuşmalı, çocuklarla ve hayvanlarla daha fazla vakit geçirmelisiniz. Farklı düşünce yapıları beyninizi geliştirir.
  • 24 saatten fazla süren uykusuzluk beynin sarhoşlaşmasına neden olur. Uyku,  beyin gelişimini en fazla etkileyen unsurdur.

 

  • Gülmek beyni harekete geçiren eylemlerden biridir. Sık sık gülümseyin.
  • Sakinleşmek ve beyninizi dinlendirmek için sevdiğiniz bir müziği gözleriniz kapalı bir şekilde dinleyebilirsiniz.