Çocuğunuza Öğretmeniz Gereken Güvenlik Kuralları

Çocuğunuza Öğretmeniz Gereken Güvenlik Kuralları

Gün geçtikçe düşen teknolojinin kullanım yaşı, bilinçsiz sosyal medya kullanımı ve yoğun stres altında bulunduğu için mutsuz olan bir toplum tehlikeleri beraberinde getiriyor. Ebeveynlerin çocuklarıyla daha az vakit geçiriyor olmaları da onların özel hayatı ile ilgili sıkıntıları görmemelerine neden oluyor. Bu durum farkında olamasak da çocuklarımızı tehlikelere daha açık hale getiriyor. Ebeveyn ve öğretmenler olarak çocuklarımızı bilinçlendirmeli ve onları kontrol etmeliyiz. Peki, bu nasıl yapılmalı? Çocuklarımıza öğretmemiz gereken güvenlik kuralları nelerdir? İşte, çocuklarımıza öğretmemiz gereken birkaç güvenlik önlemi!

  • Ev Adresini Ve Telefon Numaralarını Ezberletin!

Yapmanız gereken ilk şey çocuğunuza ev adresinizi ve telefonun numaralarınızı (anne-babanın) ezberletmenizdir. Eğer çocuğunuz ezberleyemiyorsa bir kağıda yazıp çantasına koyabilirsiniz. Herhangi bir kaybolma durumunda bu şekilde size ulaşabileceğini anlatın.

  • Yardıma İhtiyacı Olduğunda Kimden Yardım İstemesi Gerektiğini Öğretin!

Çocuğunuz kaybolduğunda veya kendini tehlikede hissettiğinde öncelikle polis, jandarma veya güvenlik görevlilerinden yardım istemesi gerektiğini sık sık tembih edin.

  • Tehlike Anında Bağırabileceğini Ve Bundan Korkmaması Gerektiğini Söyleyin!

Çocuğunuza bağırmanın onun en doğal hakkı olduğunu ve çığlık atmaktan korkmaması gerektiğini öğretin. Kendini tehlikede hissettiği her anda korkmaması gerektiğini ve çevredekilerin dikkat çekene kadar bağırabileceğini söylemelisiniz.

  • ‘Hayır’ Diyebilmeyi Öğretin!

Belki de en büyük hatalar ‘hayır’ diyemediğimiz için yaptığımız hatalardır. Çocuğunuza her gelen teklifi ve yiyeceği kabul etmemesi gerektiğini ve ‘hayır’ demenin utanılacak bir şey olmadığını öğretin.

  • Yalnızken Kuyu, Nehir Veya Deniz Gibi Tehlikeli Alanlarda Bulunmaması Gerektiğini Söyleyin!

Yalnız başına veya yanında yetişkin biri olmadan deniz kenarında gezinmemesi ve kuyu, nehir gibi tehlikeli yerlerde bulunmaması gerektiğini söyleyin. Eğer böyle bir isteği olursa onunla birlikte gidebileceğinizi ve size güvenmesi gerektiğini sık sık dile getirmelisiniz.

  • Kimsenin Ona İzinsiz Dokunamayacağını Söyleyin!

Çocuğunuza, akrabalar da dâhil ebeveynler dışında hiç kimsenin ona izinsiz dokunma hakkı olmadığını ve bunun için ondan izin alınması gerektiğini mutlaka öğretmelisiniz. Eğer aksi bir durum olursa ve çocuğunuz bundan tedirgin olursa uzaklaşması ve çığlık atması gerektiğini söyleyin.