Çocuklarda Sosyal Beceri Nasıl Geliştirilir?

Çocuklarda Sosyal Beceri Nasıl Geliştirilir?

Evde, okulda ve sokakta çocuklar üzerinde her ortamın ayrı bir davranışı bambaşka bir deneyimi vardır. Çocuklar bazen onaylanan davranışlar sergilerken, bazen uygunsuz davranabilmektedirler. O halde nedir ortam değişikliklerinde çocukları zorlayan? Tartışmalar, itişmeler, paylaşamama, bağrışmalar ve şikayetler. Her ebeveyn zaman zaman bu sözcükler ile karşı karşıya kalıyor. Aileler, karşılaşılan bu durum ile nasıl baş edecekleri konusunda kafa karışıklığı yaşayabiliyorlar. Sosyal ortamlar, sosyal beceriler, sosyal yaşantılar. Haydi birlikte çocuklarımızı “sosyal”leştirelim!

Sosyal Beceri Nedir?


Sosyal beceri; insanların yer aldığı gruplarla veya insanlarla nasıl bir etkileşim halinde olduklarını, kurulun etkileşimsel ortamda çocuğun sergilediği davranış ve bu davranıştan doğan duygu durumunu kapsar.

Yetişkin bireyler sosyal beceri gerektiren ortamlarda uygun olan veya uygun olmayan davranışları zaman içerisinde deneme-yanılma gibi gözlemsel yöntemlerle öğrenir ve ona göre farklı ortamların gerekliliklerini öngörüp, ona göre davranır.

Neden-sonuç ilişkisi kurma, gözlemsel öğrenme, sorun çözme ve durum yönetimi becerileri henüz gelişmemiş çocuklarda, sosyal beceri adaptasyonu zaman zaman zorlu olabilmektedir. Hem aile hem de çocuk için bu süreci yönetmek beceri öğretimi ve işbirliği gerektirmektedir. Sosyal becerileri geliştirme eğitimine başlamadan önce, çocuğunuzla ilgili hedefler belirleyin. Evde, okulda veya dış ortamlarda uygun olmadığını düşündüğünüz davranışlarını not alın. Her zaman basit olandan başlayın. Böylece başardıkça,hem siz hem de çocuğunuz motive olacaktır.

Hedef belirledikten sonra çocuğunuz ile konuşun. İş birliği her zaman en faydalı yöntemdir. Çocuğunuza açık ve net bir dil kullanarak davranışının uygun olmadığını, bu davranışının niçin sosyal ortamlarda kabul görmeyeceğini ve bu davranışının yerine nasıl bir uygulamada bulunabileceğini anlatın.

Çocuğunuzun duygu ve düşüncelerine önem verin. Onu dinleyin ve uygun olmayan davranışları neden yaptıklarını anlamaya çalışın. Size anlattıklarını not edin ve problemin ana kaynağını bulup, desteklenmesi gereken becerilerini belirleyin.

Neler Yapabiliriz?

 

1. Çocuğunuza Model Olun

Çocuğunuzun kendini izlemesi ve nasıl davranabileceğine dair çıkarımda bulunması için en önemli yöntemlerden birisidir.

Çocuğunuzla değerli eşyalarınızı, yiyeceklerinizi, anılarınızı paylaşın. Onun kendini izlemesi ve nasıl davranabileceğine dair çıkarımda bulunması için en önemli yöntemlerden birisidir bu. Olumlu yaşantılar en güzel ve önemli davranış artırıcı araçlardır.

2. Çocuğunuzun Bu Duruma Alışması İçin Fırsatlar Yaratın

Etkileşimsel ve sıra almalı oyunlar bu ortamı oluşturmak için size yardımcı olabilir. Sıra almanın nasıl bir davranış olduğunu çocuğunuza anlatın. Beklemenin zor olduğunu fakat onun ne kadar güzel başardığını ona söyleyin ve övün.

3. Çocuğunuzun Özgüvenini Artırın

Çocuğunuzun en küçük paylaşımlarını övün, ödüllendirin. Sosyal davranışlarını geliştirmek, çocuğunuzun öz güvenini de arttıracaktır. Hazır olduğunu düşündüğünüz zaman, çocuğunuzun yakın arkadaşlarını eve davet edin. Çocuğunuzun etkileşim ve oyun becerisi geliştikçe kişi sayısını arttırabilirsiniz. Her davette çocuğunuza ve arkadaşlarına sürprizler hazırlayarak, onların paylaşımlarını, oyununu ve arkadaşlıklarını canlandırabilirsiniz.

Çocuğunuzla birlikte keyifli zamanlar geçirmeniz dileğiyle.