Dinlenilmek İstiyorsanız, Dinlemeyi Öğrenmelisiniz!

Dinlenilmek İstiyorsanız, Dinlemeyi Öğrenmelisiniz!

Çocuğunuz kaç yaşında olursa olsun onlarla iyi bir iletişim kurmanın etkili yolları vardır. Etkili iletişim kurmanın ilk adımı ise; etkili dinlemeden geçmektedir. Hepimiz sahip olduğumuz bilgi birikimimizi, tecrübelerimizi çocuklarımızla paylaşmayı seviyoruz. Bu nedenle devamlı nutuk verir ve konuşur halde oluyoruz. Peki bu, ne kadar etkili bir iletişim yöntemi olmaktadır?

Sunmak istediğimiz mesaj çocuklar tarafından ciddiye alındığında etkili bir iletişim gerçekleştirmiş oluruz ki; bu gerçek bir mücadeledir. Doğru bilinenlerin anlaşılması ve gerçekleşebilmesi buna bağlıdır. Ve buradaki anahtar kavram, dinlemeden geçiyor. Bu anahtar kavram artık bir sır değil, kullanabilen kazanıyor.

Çocuklarımızla olan iletişimimizin farkında olmamız, onlarla iyi bir iletişim kurma şansımızı da arttırıyor. Öncelik, çocuklarımızı dinlemekten geçiyor. Tabi ki, bizim bu hayattaki tecrübelerimiz ve bilgi birikimlerimiz daha fazladır. Sonuçta, biz onlardan daha çok yaşam deneyimine sahibiz. Ancak, buradaki hüner, onları da dinleyebilmekte. Şuna inanıyoruz ki, iyi bir iletişim her iki yönde dinleme ve anlaşılmaktan geçer.

Yapılan en yaygın hatalardan biri, çocuklarımızı dinlemeden kendi söyleyeceklerimizi onlara aktarmamız, hatta dikte etmemizdir. Onların ne düşündüğünü bilmeden, biz düşüncelerimizi onlara aktarmamalıyız. Ve bu önemli noktayı, düşünmekten çok uygulamak daha önemlidir. Bazen bilmek yetmez, bildiğimizi göstermemiz gerekir.

Ebeveynlerin çocuklarını anlamaları, onlarla sağlıklı ve mutlu bir ilişki kurmaları kadar önemlidir. Anlamak için dinlemek gerekir. Dikkatli bir dinlemede çocuklara oyalama hissi vermemekten geçer. Anne ve babaların çocuklarına onları dinlediklerini hissettirmeleri gerekir.

Unutulmamalıdır ki, ebeveynin çocuğuna en yakın olduğu an; karşılıklı konuşma esnasında çocuğunu dinledi andır. Çünkü ebeveyn o an çocuğun dünyasına adım atmıştır. Onları gerçekten tanımak, onların dünyasına girmekle, onların gerçek endişelerin nereden geldiğini bilmek, anlamak ve niyetlerini öğrenmekle gerçekleşir. Böylece çocuklarla sağlıklı bir iletişim bağı kurulur, daha sonra tecrübelerinizden destek alarak onları sağlıklı bireyler olarak yetiştirebilirsiniz.

Dinlemek, dışarıdan bakıldığında çok basit görünebilir. Oysa ki hiç basit değil. Günümüzde günlük yarış ve koşuşturma faaliyetleri arasında uzun ve detaylı dinlemeye zaman ayırmak gittikçe güçleşiyor. Zaman sürekli katılmak zorunda olduğumuz sabit faaliyetlerle sıkışmış durumda. Çoğu zaman, konsantre olmakta güçlük yaşıyoruz. Çocuklarımıza odaklanabilmek için zaman harcamak zorunda kalıyoruz bazen. Mesela, onlar yemek yerken iyi bir konuşma zamanları oluşturabiliriz. Bu tarz zamanlar, çocuğunuzun sizinle daha önce paylaşmadığı şeyleri paylaşmaya başladığını göreceğiniz ve bu duruma sevineceğiniz zamanlar olacaktır.

Birbirimizi gerçekten dinlemeye başladığımızda doğru bir iletişime geçmiş olacağımızı unutmayalım. Bunun yanında bizim çocuklar için bir rol model olduğumuzu aklımızdan çıkarmamız gerekiyor. Yarın onlarda gördüklerimiz, bizim yansımalarımız olacaktır. Biz ne kadar dinlemek için çaba harcarsak onlarda bunun için o kadar çaba harcayacaklardır.

Kolejiniseç Kolej Tercih Platformu olarak makalemizi şu sloganı benimseyip yayma fırsatı olarak görüyoruz: “Dinlenilmek istiyorsanız, dinlemeyi öğrenmelisiniz.”