En Başarılı Eğitim Sistemleri: Finlandiya

En Başarılı Eğitim Sistemleri: Finlandiya

Finlandiya, dünyanın en iyi eğitim sistemine sahip ülkelerden biridir. Bu sistem baskıcı ve otoriter olmaktan ziyade öğrencinin mutluluğunu esas alan, bu mutluluk sayesinde üstün başarıyı hedefleyen; kısa okul saatleri ve düşük maliyetle bireyselliğe önem veren, öğrenciye kendi sorumluluğunu kendi kazanma bilincini aşılamanın çok önemli olduğu, eğlenerek öğrenme anlayışıyla ilerleyen bir sistem.

 Finlandiya eğitim sistemini şu şekilde özetleyebiliriz:

> Pozitif bilimlere verilen önemin yanı sıra sosyal bilimlere, spora ve güzel sanatlara da çok fazla önem verilir.

> Büyük-küçük fark etmeksizin her yaştan bütün öğrenciler okula ya yürüyerek ya da bisikletle geliyor, servis yok. Bağımsız yetiştirmeyi önemseyen bir sistem olduğu için velilerin öğrenciyi okula getirip götürmesi gibi bir durum söz konusu değil. Ayrıca okulu çevreleyen bir duvar da yok. Bunun sebebi yine öğrencinin kendi sorumluluğunu kendi kazanması düşüncesi.

> Öğrenciler okula gelir gelmez montlarını ve ayakkabılarını çıkarıyor .Bu uygulamanın amacı ise öğrencilerin kendilerini evinde gibi hissetmelerini sağlamak.

Günlük ortalama 4 saat ders anlatılıyor. Haftanın 2 günü ise mesleki gelişim eğitimlerine ayrılıyor. Toplam teneffüs saati ise 75 dakika. 

> El becerileri ve pratik bilgiler önem verilen diğer bir konu. Zanaat atölyelerinde öğrencilerin kendilerini geliştirmelerine olanak sağlanıyor. Kız erkek ayrımı yapmadan herkes her zanaatla ilgilenebiliyor. Örneğin erkekler kurabiye ve pasta yaparken, kızlar marangozluk yapıyor. Ve atölyelerde öğrencilerin kendilerini korumayı ve titiz çalışmayı öğrenebilmesi için kesici ve delici alet kullanımı kısıtlanmıyor.

> Okullarda kantin yok ve öğlen yemeğini devlet karşılıyor. Öğrenci ve öğretmenler aynı yemekhanede yemek yiyorlar ve herkes yiyebileceği kadar alıyor.

> Öğrenciler 16 yaşına gelene kadar hiçbir sınava tabi tutulmuyor ve eğitimin ilk 6 yılında standart bir not verme sistemi de yok. 16 yaşında ülke genelinde uygulanan bir sınava giriyorlar ve GYMNASİUM adı verilen akademik tabanlı lise veya meslek okulunu seçiyorlar.

> Finlandiya’da özel okul yok ve eğitim alanında yapılan tüm harcamalar devlet tarafından karşılanıyor. Okullar arasında rekabet de söz konusu değil, dayanışmaya önem veriliyor.

> Fin kültüründe rekabet etme, üstünlük kazanma, yarışma  gibi şeyler yok ve bunlara değer verilmiyor. Örneğin spora çok önem verildiği ve düzenli spor yapıldığı halde takımlar söz konusu değil. Okulların altyapısı işbirliğini artırmaya yönelik tasarlanmış.

> Öğrenmenin yerinin okul olduğu düşüncesinden hareketle Finlandiya’da öğrenciye ödev verilmiyor. İstatistiklere göre çocukların ortalama %30’u eğitim hayatlarının ilk 9 yılında özel programlarla destekleniyor ve gözlemleniyor.

> Öğretmenlik, statüsü en yüksek mesleklerden biri. Öğretmenlere çok değer veriliyor. Öğretmenler güven duyulan profesyoneller. Öğretmenlere bu kadar güven duyulmasının en önemli sebebi ise olağanüstü derecede iyi ‘’öğretmen hazırlık programları’’ diyebiliriz. Finlandiya bu konuda çok titiz davranıyor ve çok prestijli bir süreç olarak değerlendiriyor.