10 Adımda Çocuklarımızın Korkularını Yenelim..!

10 Adımda Çocuklarımızın Korkularını Yenelim..!

Kendine güvenen, mutlu ve başarılı bireyler her ebeveynin çocukları için hayalidir. Çocuklarımız için isteklerimiz bunlarla sınırlı değildir. Çocuklarımızın hayatın gerçekleri ile yüzleşebilmelerini ve karşılarına çıkan / çıkabilecek bütün fırsatları en iyi şekilde değerlendirebilmelerini isteriz.

Peki korkular?
Korkular da umutlar gibi doğal olan duygulardandır. Bizi olası zararlara karşı korumayı kendisine hedef edinmiştir. Kendi kendimizi koruma içgüdümüzün bir sonucudur korkularımız. Fakat korkularımız çoğunlukla kişisel yetenek ve becerilerimizi gölgeleyecek, başarı ile aramıza giren bir duvar olmaktadır. Ve böylece almamız gereken riskleri de alamamaktayız. Yetişkinler için geçerli olan bu durum aslında çocuklarımızda da kendisine yer buluyor.

Çocuklarımızın zihinlerinde yer edinen bu korkularla baş etmeleri yetişkinlere göre biraz daha zor olmakta, peki ne yapılmalı da çocuklarımızın zihinlerinde korkular yerini kendine güvene, başarıya olan inanca ve güzel duygulara bıraksın?

İşte korkuların üstesinden gelmenin 10 etkili ve önemli yolu:

Korkuyu Tanıyın, Yok Saymayın
Çocuğunuza önce korkmamasını söylemek korkuyla baş etmek konusunda hiçte etkili olmayan bir yoldur. Bir çocuğun herhangi bir korkusu varsa bu bir yetişkine göre ne kadar saçma dahi olsa çocuk için gerçektir ve onu anladığınızı ne kadar iyi anlatırsanız korkuları ile baş etmesi o kadar kolay olacaktır. Korkusundan uzaklaşmak için önce o korkunun varlığına inanmalı ve onun korkusu üzerine konuşmasına fırsat verin. Korkuların kendiliğinden çözüleceğini göreceksiniz.

Hatalarda Birer Seçenektir
Toplumsal hayatta hata yapmamak için o kadar çok çaba sarf ediliyor ki bunu yaparken aslında hata yaptığımızı fark edemiyoruz. Hatalarla ilgili gözden kaçan ilk olgu çocuklar için hata yapmanın öğrenme sürecinin bir sonucu olduğudur. Bir çok mucidin icatları ile ilgili olarak anlatılan hikayelerde ortak nokta; icadın bulunduğu denemeden önceki başarısız denemelerin çokluğudur. Çocuklarınıza hatanın pozitif bir etkiye nasıl dönüşeceğini öğretin. Hata yapmanın hata olmadığını fakat hatalardan ders çıkarmamanın yanlış olabileceğini rol model olarak en iyi sizler öğretebilirsiniz.

Kendi Korkularınızı Çocuklarınıza Yansıtmayın
Çocuklar yetişkinlerin de korkularının olabileceğini bilmeliler fakat yetişkinlerin korkuları onların da korkuları olmamalı. Kendi korkularınız hakkında da onlarla konuşun. Korkularınızın üstesinden nasıl geldiğinizi anlatın onlara, böylece korkularıyla yüzleşmek için bir adım atmış olacaklardır.

Gerçek Korkuyu Ayırt Etmelerine Yardım Edin
İnsanlar genellikle korktuklarını düşündükleri şeyleri yanlış anlatırlar. Dolayısıyla yanlış şeyden korkarak yaşamlarını sürdürürler. Uçakla seyahat edemeyen birisi uçmaktan değil, uçağın düşmesinden korkmaktadır. Korkusunu doğru teşhis edemeyen kimse için doğru tedavi de mümkün olmayacaktır. Çocuklarınızın korkularını doğru teşhis etmekte ebeveyn olarak sizlere düşmektedir.

Korkularının Faydalarını Ön Plana Çıkarın
Korkuların faydası olur mu demeyin. Bazen korkular çocukların zihinlerine öyle yerleşmişlerdir ki korku harici başka hiç bir şey göremez ve korkularını aşmak için herhangi bir adım atamazlar. Korkularını yenmelerinin onlara neler kazandıracağını ve hayatlarına diğer olumlu  yansımalarını ön plana çıkarıp onlarla konuşun. Böylece korkular yerini olumlu sonuçlara bırakacaktır.

Daha Önce Üstesinden Geldikleri Korkuları Hatırlatın
Çocuğunuzun daha önce yapmaktan korktuğu fakat korkusunu aştığında yapmaktan zevk alır hale geldiği durumları hatırlatın. Korkularını nasıl yendiğini ve sonuçta yaşadığı mutlulukları hatırlatmak kendini güçlü hissetmesine ve özgüven sorununu aşmasına yardımcı olacaktır.

Başkalarıyla Kıyaslamayın
Kendi çocuğunuza ve onun korkularına odaklanın. Bir başka çocuğun aynı korkuyu duymaması çocuğunuzun korkusunu yenmesine neden olmayacaktır. Aksine kendini yetersiz hissedecek ve korkusuyla baş başa kalacaktır. Her çocuk özeldir, korkuları ve hayalleri ile. Bu yüzden çocuğunuza sizin için ne kadar özel olduğunu hissettirin ve korkularıyla yüzleşmesine yardımcı olun.

Geçerli Korkuları Fark Etmelerini Sağlayın
Korkuların üstesinden gelmek her ne kadar önemli ise de bazı korkuların hayat kurtardığı da unutulmamalıdır. Çocuğunuza timsahlarla dolu bir nehre atlamanın sonuçlarını anlatmak hayat kurtarıcı bir bilgiyi zihinlerine yerleştirmek olacaktır. Fakat bu televizyondaki timsahtan korkmak demek değildir. Aradaki farkın doğru anlatılması bu yüzden önemli olacaktır.

Küçük Adımların Korkularla Yüzleşmede Nasıl Etkili Olduğunu Anlatın
Bazen korkuların üstüne atlamak korkulardan tek seferde ve hızlıca kurtulmak en iyi yol olsa da bazı durumlarda bu mümkün olmamaktadır. Buna en iyi çocuğunuz karar verebilir. Sizi yönlendirmesine izin verin. Eğer bir korku onun için zorsa ona adım adım planlar hazırlayın ve önceden neler yaşayacağını anlatın. Adım adım ilerleyen planın bir sonraki aşamasına da geçemeye bırakın çocuğunuz karar versin. Böylece hem korkusuyla yüzleşir hem de kendisine olan güveni yerine gelecektir.

Yalnız Olmadıklarını Hatırlatın
Korkularla yüzleşmenin belki de en önemli kuralı çocuğunuzun yalnız olmadığını ona sürekli hatırlatmaktır. Korkularıyla yalnız yüzleşmeyeceğini onun sürekli yanında olduğunu anlatırsanız bu çocuğunuza bir güven duygusu aşılayacaktır.

Saydığımız on maddenin özü aslında bir madde ile açıklanabilir: İletişim. Çocuklarınızla doğru şartlar ve yollarla iletişime geçmek onları dinlemek ve anlamak, sürekli olarak yanlarında olmak ve bu duyguları onlara aşılamak çocuklarınızın kendilerine güvenmelerini ve korkularıyla yüzleşmelerini sağlayacaktır.

Kolejiniseç Kolej Tercih Platformu mutlu ve korkusuz yarınlar diler.