Çocuklarda Müzik Eğitiminin 10 Faydası

Çocuklarda Müzik Eğitiminin 10 Faydası

Yapılan birçok bilimsel çalışma ve inceleme, müzik eğitiminin çocukları çok daha akıllı hale getireceğini gösteriyor. Çocuğunuz bir müzik enstrümanı çalmayı öğrendiğinde, yalnızca melodilerin nasıl yapılacağını öğrenmekle kalmaz, aynı zamanda beyninin diğer yeteneklerini de geliştirir.

İşte o araştırma ve çalışmalardan bazıları:


>> 25.000 öğrencinin katıldığı 10 yıllık bir çalışma, müzikle ilgilenen çocukların standartlaştırılmış testlerin yanı sıra okuma yeterlik sınavlarında da diğer çocuklara göre daha başarılı olduklarını ortaya koyuyor. (Kaynak: James Catterall, UCLA, 1997)

>> Lise çağındaki müzik eğitimi alan öğrenciler, akranlarına kıyasla merkezi sınavlardaki sayısal ve sözel bölümlerinde daha yüksek puan almaktadır.

>> Dokuz aylık piyano veya şan eğitimi boyunca düzenli olarak haftalık egzersiz yapan öğrencilerin IQ'ları, eğitimsiz akranlarından yaklaşık üç puan daha fazla yükselmektedir. (Toronto Üniversitesi, Mississauga, E. Glenn Schellenberg)

>> Piyano öğrencileri matematiksel ve bilimsel kavramları daha kolay anlayabilirler. Piyano eğitimi alan çocuklar orantısal akıl yürütme, oranlar, kesirler ve uzayda ve zamanda düşünmeyi test eden sınavlarda rakiplerine göre yüzde 34 daha fazla puan yaptılar. (Nörolojik Araştırma, 1997)

>> Desen tanıma ve zihinsel temsil puanları, 3 yıllık piyano eğitimi verilen öğrencilerde önemli derecede gelişmiştir. (Dr. Eugenia Costa-Giomi çalışması, 1998)

>> Müzik eğitimi alan öğrenciler, diğer öğrencilere göre daha fazla akademik onur ve ödül aldı. (1988 ABD Eğitim Bakanlığı)

>> Concordia Üniversitesi ve McGill Üniversitesi'ndeki Montreal Nörolojik Enstitüsü Hastanesi'nden bilim adamları tarafından yapılan bir araştırmaya göre, çocuklara 7 yaşından önce verilen müzik eğitimi, beyindeki korpus kallozum bölümünde daha fazla beyaz cevherin yanı sıra görsel sensorimotor senkronizasyon görevlerinde daha iyi performans ile bağlantılı.

>> Bir çalışma, çocuklar için müzik derslerinin, büyüdüklerinde akıllarını daha keskinleştirdiğini ispatladı. Emory Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden bir nörolog olan Brenda Hanna-Pladdy'ye göre, “Yaşam boyu müzik faaliyeti zorlu bir bilişsel egzersiz görevi görebilir, bu da beyninizi takviye haline getirir ve yaşlanmanın zorluklarını daha iyi karşılayabilir hale getirir. Bir enstrümanı öğrenmek yıllarca uygulama ve pratiği gerektirdiğinden beynimizde yaşlandıkça kognitif düşüşleri telafi edebilecek alternatif bağlantılar oluşturabilir.”

>> Northwestern Üniversitesi'nde yapılan bir araştırma, çocuklukta alınan müzik derslerinin, yetişkinlikte ders almaya devam etmeseler bile, bireylerin beyninde daha sonra yararlanabileceğini ortaya koyuyor.

Araştırmacılar, uzun süredir müzik dersi almamış olsalar bile, müzik dersleri alan yetişkinler arasında olaylara verilen beyin yanıtlarının daha hızlı olduğunu bulmuşlardır. Yararlar, bir çocuk bir müzik dersi ne kadar uzun süre alırsa o kadar güçlü görünüyor.

>> Boston Çocuk Hastanesi'nden yapılan bir araştırma, bir enstrüman öğrenmenin beynin ön lobunda koordine edilen yürütme işlevlerini geliştirdiğini ileri sürüyor. Çocuğa zamanı ve dikkati yönetmesine, düşüncelerini düzenlemesine ve davranışını düzenlemesine izin verir.

Müzik, çocuğunuza bir şeyler üzerinde sıkı çalışırsa yavaş yavaş başarabileceğini de öğretir. Bu, ömrü boyunca ona hayatta da lazım olacak değerli bir ders.