İlkokul Öğrencileri İçin Oyun Önerileri

İlkokul Öğrencileri İçin Oyun Önerileri

İlkokul çağı öğrencileri için dikkat eksikliği en çok karşılaşılan sorunların başında gelmektedir. Dikkat süreci ile ilgili olarak unutulmaması gereken ilk kural ise dikkatin işlendikçe gelişeceğidir. Dikkat süreçlerini geliştiren öğrencilerde görsel ve işitsel algılama daha üstündür. Böylece öğrencilerin öğrenme süreçleri daha başarılı hale gelmektedir.

Öğrencilerin başarı durumlarını arttırmak ve görsel, işitsel zeka seviyelerini canlı tutmak isteyen veliler için; dikkati odaklamak, dikkatin devamını sağlamak, eşleştirmek; ortak veya ayırt edici özellikleri fark ettirmek, planlamak, organize etmek ve görme alanlarını aktif etmek gerektiğini hatırlatır, bu çalışmaları yaş gruplarına göre hazırlanmış ve dikkat gelişimleri katkı sağlayıcı set ve kitaplarla desteklemenizi tavsiye ederiz.

Yayınları tercih ederken önem vermeniz gereken ilk kural yine çocuğunuzun beğenisi ve isteği olmalıdır. Daha sonra alanında uzmanlaşmış kişilerce hazırlanan yayınlar arasında tercih yapabilirsiniz. Ayrıca hepimizin bildiği bazı oyunlar öğrencilerin dikkatlerini arttırmada yararlanılması gereken yardımcılar olmaktadır.

Çocuklar bu oyunlarda;

  • kendi hareketlerini kontrol edebilmekte,
  • oyunların sürekliliğini takip etmekte,
  • ve oyunların kendilerine uygun stratejilerini kendileri belirleyebilmektedirler.
     

Peki Çocuklarımızla Hangi Oyunları Oynayabiliriz?

Hepimizin bildiği “Balon” oyunu dikkat takibi için önemli bir oyundur. Balon oyunu ile çocuğumuzun gözleriyle takip yeteneğini arttırmaktayız. Balon havada top vb araçlara göre daha yavaş süzüldüğünden takip süreci uzamakta böylece çocuğumuz için dikkat süresi artmaktadır.

Bir diğer oyunda ise; çocuğumuzdan arkasını dönmesi isteriz. O arkasını döndüğünde ebeveynler çeşitli sesler çıkartır (kâğıt buruşturma, cama vurma, tahtaya vurma …) ve bunların tahmin edilmesi istenir. “Bilinmeyen Ses” oyununda daha sonra aynı şeyi çocuk dener. Bu oyunu çocuklar kendi aralarında da oynayabilir böylece izleyici olan ebeveynler dışarıdan daha doğru varsayımlarda bulunabilirler.

Hepimizin bildiği “Bom” oyunu çocuğumuzun dikkatini ölçebileceğimiz bir diğer oyundur. Bom oyunun tek oynanamayacak olması tek dezavantajı olmakla birlikte bir grupla oynanması avantaj hanesine yazılmaktadır. Çocuklarımızı bir daire düzeninde oturtarak başlayacağımız oyunda saymaya 1’den başlayan çocuklarımızın 5 ve 5’in katlarında sayı yerine bom demeleri gerekmektedir. Böylece çocuklarımızın dikkat seviyeleri eğlenceli bir yolla arttırılmaktadır.

Çocuğumuza bir dakika boyunca bir resim gösterdiğimiz “Resim Hatırlama” oyununda, bir dakika boyunca gösterdiğimiz resmi kapatarak resim hakkında sorular sormamız gerekmektedir. Böylece çocuğumuzun bir sonraki oyunlarda dikkatinin arttığını fark edebiliriz.

Elimde Ne Var?” oyununda ise çocuğumuzun günlük hayatta kullandığı eşyaları bir poşetin içine o görmeden koyarız. Gözleri kapalı olduğu halde torba içindeki eşyaları tek tek tanımasını isteriz. Bu oyunun dokunma ve zihinsel gelişme etkisi büyük olacaktır.

Bizim Hikayemiz” oyununda ebeveyn hikayeye giriş cümlesi söyler. İkinci cümleyi çocuğun tamamlaması istenir. Üçüncü cümlede sıra tekrar ebeveyne geçer. Böylece ortaya bir hikaye çıkar ve hem hayal gücünü geliştiren bu aktivite hem de çocuk ebeveyn arasında bir bağ yaratmış olur.

Yine hepimizin bildiği “Bakışma Oyununda” gözlerini ilk kaçıran yarışmayı kaybetmektedir. Eğlenceli vakit geçirebileceğiniz bu oyunla çocuğunuzun dikkatini arttırabilirsiniz.

Harita Oyunu” ile çocuğunuzdan harita üzerinde ülke, şehir veya ilçe bulmasını isteyebilirsiniz. Çocuğunuzun coğrafya bilgisini de arttırabileceğiniz bu oyun ile dikkatine de büyük katkılar sağlamış olacaksınız.

Benzer Resimler Arasında Farkı Bulma” oyunu ile çocuğunuzdan iki resim arasındaki farkları bulmasını isteyebilirsiniz.

Son Harften Kelime Bulma” oyunu ile çocuğunuzun kelime hazinesi geliştirirken kısa sürede hızlı karar alma ve uygulama konularında da çocuğunuzun gelişimine katkı sağlayabilirsiniz.

Her insanın bir karakteri olduğu gibi, her insanında dikkat ve zeka gücü farklıdır. Bireyin belirli bir işte başarılı olması büyük ölçüde dikkatini toparlaması ile doğru orantılıdır. Bu yüzden dikkat bireyin başarısını belirleyen temel zihinsel faktörlerin başında gelir. Küçük yaşlardan itibaren çocuklarımızın dikkat seviyelerini destekleyici oyun ve programlarla desteklemenin çocuğumuzun ilerideki başarısına bire bir katkı sağlayacağını unutmamalıyız.