Özel Okul Tercihiniz İçin 5 Tavsiye

Özel Okul Tercihiniz İçin 5 Tavsiye
Çocuğunuzun eğitim hayatında kaliteli yaklaşımlar ile eğitilmesi için bir özel okul seçme niyetinde misiniz? Yapacağınız bu tercih çocuğunuzun belki de tüm hayatını kökten etkileyecek bir tercih. o yüzden seçiminizi yaparken dikkatli bir yol izlemek ve mantık çerveçesi içinde bir filtreleme yapmak zorundasınız.
 
Büyük şehirlerde yaşayan aileler özel okul seçimi konusunda diğerlerine göre çok daha fazla efor sarf etmek durumunda kalabiliyor. Çünkü büyük şehirlerde çok fazla sayıda özel okul bulunuyor ve her birinin farklı kimlikleri var. Bu özel okulların fiyatları, kurucularının dünya görüşü, okulların altyapıları, eğitim yaklaşımları vb. hususlar farklılaşabilmekte. Peki, bunca karmaşa ve zorluk içinde aileler olarak neye göre tercih yapmak lazım?
 
Özel okul tercih etme konusunda karar kılan ailelere yol göstermesi için Kolejiniseç olarak elimizden geldiğince yol gösterici olma niyetindeyiz. İşte bu amaç doğrultusunda göz önünde bulundurabileceğiniz bir takım tavsiyeleri sizler için hazırladık.
 

1. Özel Okulu 'Özel' Kılan Şeyleri Araştırın

 
Özel okul tercihi konusunda verilecek tavsiyeleri dinlerken ve okurken mutlaka ama mutlaka ismi geçen kurumun 'özel' yanını araştırın. Tabelasında 'özel okul' yazması o okulu ne kadar özel ve kaliteli kılar, bu sorunun cevabını arayın.
 
Bir kurumun eğitim kalitesi, eğitici yaklaşımı, sosyal imkanları ve rehberlik yapabilme yetkinliği gibi özelliklerini göz önünde bulundurmak, tabelasındaki markayı önemsemekten çok daha doğru bir analizleme yöntemi olacaktır.
 
Massachusetts'de bulunan ve dünyaca ünlü bir özel okul olan Groton School’u başka yerde bulamazsınız. Groton'u Groton yapan ve onu zirveye taşıyan, orada çalışan insanlar ve eğitim kültürüdür. Groton School ismi marka oldu diyerek farklı yerlerde farklı kadrolarla açılan aynı isimli bir özel okul istediğiniz kaliteyi sunamayabilir.
 
Ne aradığınızı bilerek yaptığınız araştırma sizi çok daha doğru bir yola götürür. Özel okulun marka ismi elbette ki belli bir standardı yakalama konusunda etkilidir ancak yine de listenizdeki okulu özel olarak markasından ayrı düşünmekte fayda var.
 
Çünkü öğrencilerin aslında ihtiyaç duyduğu şey, bir tabeladaki markadan ziyade, gönlünü eğitime adamış insanlardır. Dolayısıyla, çocuklarınız için özel okul seçerken, bilinen bir ismi olup olmadığından ziyade, çocuklarınızı bütün özellikleriyle tanıyacak ve onlara rehberlik edebilecek eğitimci kadrosunun olup olmadığına bakın. Çocuğunuzu gerçekten eğitimci ruhlu kişilere teslim edin. 
 

2. Özel Okul Tercihindeki Gerçek Amacınızı Belirleyin


Çocuğunuzu neden özel okula kaydetmek istiyorsunuz, bunu netleştirin. Okulun fiziki imkanları iyi diye mi yoksa iyi bir yabancı dil eğitimi veriyor diye mi?
 
Bu ve benzeri bir çok sorunun cevabı size hiç beklemediğiniz kadar yardımcı olacak. 
 

3. Çocuğunuzu Tanıyın

 
Çocuğunuzun ilgi, yetenek, başarı düzeyi ve ihtiyaçlarını net bir şekilde belirleyin. Özel bir yeteneği olan çocuğunuza devlet okulunda sunulmayan bir hizmet özel okulda sunulabilir. Bu da tercihinizi tabi ki olumlu yönde etkileyebilir.
 
Özel okul seçimi yaparken çocuğunuzun ihtiyaçlarını biliyor olmak listenizdeki okulların sayısını size kolaylık sağlayacak şekilde azaltır. Bunun için çocuğunuzla konuşmayı ve fikirlerini dinlemeyi unutmayın. Gideceği okula onun karar vermesini sağlayın.

 

4. Özel Okulun Özelliklerini Araştırın

 
Listenizdeki okulları çocuğunuzla birlikte bizzat ziyaret edin. Okul hakkında bol bol soru sorun ve bilgi toplayın.
 
Okul hakkında yapılan olumlu olumsuz her yorumu dinleyin ve o okulun velileri ile görüşmeye çalışın. Bir okul hakkında en iyi yorumu o okulun velileri yapabilir, unutmayın. 
 

5. Okulun Konumunu Göz Önünde Bulundurun

 
Çocuğunuz ilkokul vea ortaokul seviyesinde ise mutlaka okulun evinize yakınlığını ve ulaşım kolaylığını göz önünde bulundurun.
 
Kaliteli bir okula gitmesi için çocuğunuzu her gün katlanmak zorunda kalacağı uzun bir yolculuğa mahkum etmeyin. Okul servisinde her gün 1-2 saat harcayan bir çocuğun, bedensel ve psikolojik gelişimi açısından zorluklar yaşayacağı muhakkaktır.