Pozitif Ebeveynlik İçin 7 Adım

Pozitif Ebeveynlik İçin 7 Adım

Pozitif Ebeveynlik son dönemlerde psikologların üzerinde önemle durduğu konuların başında gelmektedir. Çocukların okul başarısını etkileyen faktörlerin başında aile içindeki mutlulukları gelmektedir. Yine çocukların sosyal ilişkilerini etkileyen, kolayca arkadaşlık kurabilme, arkadaşlarıyla uyumlu hareket edebilme ve ilişki geliştirebilme yeteneklerini kazanmasına yardımcı olan pozitif ebeveynlik yöntemi anne babalara da olumlu katkılar sağlıyor. Eşler arasındaki çatışmaları azaltan pozitif ebeveynlik aile içinde huzurun ve mutluluğun kaynağı haline geliyor.

Peki pozitif ebeveynlik için yapılması gerekenler nelerdir? İşte pozitif ebeveynlik için atılması gereken 7 adım:

Çocuğunuzun Özsaygısını Arttırın
Çocuklarda benlik duygusu bebeklik döneminde ebeveynlerinin gözünde kendilerini gördükleri an başlamaktadır. Anne ve babanın ses tonu, beden dili ve bireysel tecrübeleri çocuklar tarafından herhangi bir ayrım olmadan içselleştirilir. Ayrıca ebeveynlerin davranış ve sözleri de çocukların özsaygısını etkileyen diğer etmenlerdendir.

Çocuklarımızın özsaygılarını arttırmak için yapmamız gerekenler ise; onların küçük veya büyük başarılarını takdir etmeli, yapabileceklerinin sınırlarını genişletmek için onları cesaretlendirmektir. Ayrıca arkadaşlarıyla karşılaştırmaktan kaçınılmalı, özellikle kardeşleri varsa ikisi arasında bir kıyastan uzak durulmalıdır. Ceza veya ödül konuşmalarında kelimeleri özenli seçmeli ve şefkatle yaklaşmalıyız. Herkes hata yapabilir fakat çocuklarımız yaptıkları hataların sonucunda onlara olan sevgimizin azalmadığını bilmelidirler.

İyi Bir Çocuk Olma Fırsatları Oluşturun
Çalışma hayatında müdürünüz tarafından sürekli olumsuzluklar ve hatalar üzerinden eleştirildiğinizi ya da yaptığınız hiçbir işin takdir edilmediğini fakat küçük bir hatanızda kıyasıya eleştirildiğinizi düşünün. Bu sizi ne kadar etkiler?

Çocuklarımızda da durum aynıdır. Çocuğumuzun bir davranışı kendiliğinden yapmasını istiyorsak bunu ona önce anlatmalı daha sonra yapmaya çalıştığında hatalarını değil doğrularını ön plana çıkarmalıyız. Mesela çocuğumuzun yatağını toplamasını istiyoruz. İlk sefer yatağını toplarken düzgün ve güzel bir şekilde toplayamayacaktır. Hatalarını kırıcı olmayan doğru sözlerle ve teşvik edici hareketlerle hatta aşırıya kaçmadan sevgi gösterileri ile ona göstermeli ve takdir ettiğimizi bilmesini sağlamalıyız. Böylece kendisini her gün geliştirecektir.

Sınırlarını İyi Ayarlayın ve Tutarlı Olun
Disiplin her evde olması gereken bir düzendir. Disiplinin esas amacı; çocuklarımızın kabul edilebilir davranışlar geliştirmeleri ve oto-kontrol mekanizmalarını oluşturmalarına yardımcı olmaktır. Disiplinde unutulan nokta ise sınırların sabit kalması ve bir yetişkinden beklenen sorumlulukların çocuklara da uygulanmasıdır.

Çocuklar tabi ki televizyon izleyeceklerdir fakat önce ödevlerin bitirilmesi gerekmektedir. Evde anne veya babalarına tabi yardımcı olabilirler fakat sorumluluklarının sınırları iyi belirlenmelidir. Çocuklarınız üzerinde bir sistem kurmak istiyor olabilirsiniz bu çok yerinde bir karardır fakat tutarlı olmayı unutmamak gerekir. Bir gün evet dediğinize bir başka gün hayır demeyin, ya da daha sık karşılaşılan bir durum annenin evet dediğine baba hayır dememeli veya tam tersi bir durum ortaya çıkarılmamalıdır.   

Çocuklarınıza Zaman Ayırın
Aileler için günümüz şartlarında sıklıkla bir araya gelmek çoğunlukla zor olmaktadır. Fakat en azından akşam yemeklerinde aile üyeleri bir araya gelmeli ve kaliteli zaman geçirmelidirler. Özellikle çocukların yaz tatilinde olmaları birlikte yapacak aktivitelerin fazlalığına neden olmaktadır. Günlerin uzun olması birlikte hafta içi veya hafta sonu eğlenceli zaman geçirmenize yardımcı olacaktır. Küçük yürüyüşler, birlikte izlenecek bir film veya gezilecek bir sergi, birlikte gidilen bir park veya oyun alanı çocukların hafızalarında düşündüğünüzden daha fazla yer edecek güzel hatıralar olarak kaydedilecektir.

Kolejiniseç Kolej Tercih Platformu her hafta düzenli olarak bir sinema filmi ve kitap tanıtıyor. Hafta sonları için sinemaya gitmek veya kitap okumak birlikte hem eğlenceli hem de kaliteli vakit geçirmeniz için bir öneri olabilir.

İyi Bir Rol Model Olun
Çocuklar özellikle erken yaşlarda sizin davranışlarınızı izleyerek davranış biçimi oluştururlar. Siz ne kadar kızgınsanız onlar da o kadar kızgın, siz ne kadar güler yüzlü iseniz onlarda o kadar güler yüzlü olacaktır.

Çocuklarınızın ne şekilde davranışlar geliştirmesini istiyorsanız sizler de o şekilde davranışlar sergilemelisiniz. Sokakta gördüğünüz bir yaşlıya herhangi bir karşılık beklemeden yardım etmeniz çocuğunuzun bu davranışın iyi bir davranış olduğu bilgisini siz daha söylemeden hafızasına işlemesine neden olacaktır. Unutmayın çocuğunuz sizin yansımanızdır.

Çocuğunuzla Özel Bir İletişim Geliştirin
Çocuklar bütün davranışların nedenlerini merak ederler. Herhangi bir şeyi yapmamasını istiyorsanız asla sadece “hayır, yapamazsın” demeyin. Yapmamasının nedenlerini açıklayın. Aynı şey yapmasını istedikleriniz için de geçerlidir. Böylece hem çocuğunuzla sürekli iletişim halinde kalmış olursunuz hem de onu anladığınızı herhangi bir sorunu olduğunda sizinle rahatça konuşabileceğini öğretmiş olursunuz.

Son olarak özellikle onu da ilgilendiren kararlarda söz sahibi olmasını, aile içi kararlara katılmasını destekleyin. Böylece çocuğunuzun aile aidiyeti artacaktır.

Sevginizin Koşulsuz Olduğunu Gösterin
Bir ebeveyn olarak çocuklarınızın rehberliğinden ve doğru ile yanlışı öğrenmesinden siz sorumlusunuz. Peki nasıl rehberlik edeceğinizi biliyor musunuz? Doğru bir yaklaşım çocuğunuz için büyük bir fark yaratacaktır.

Çocuğunuzla karşı karşıya geldiğiniz konularda, bu yaptığı bir hata olabilir veya okul ile ilgili bir durum söz konusu olabilir, ona kızgınlıkla, eleştirel ve hatta hata arayan bir üslupla konuşursanız çocuğunuzun özgüvenini yıkmaya başlamış olursunuz. Bunun yerine sözleriniz ve davranışlarınız hatayı tamir edici, onu cesaretlendirici, yaptığı hatanın farkına varmasına ve nedenlerini kavramasına imkan verecek düzeyde olmalı. Sevginizin azalmadığını bilmeliler ki bir dahaki sefere bu sevgiye layık olmak için daha dikkatli olsunlar ve daha çok çalışsınlar.

Pozitif Ebeveynlik için saydığımız bu 7 kural kişiden kişiye farklılıklar arz edebilir, arttırılabilir veya değiştirilebilir. Fakat bu 7 adım aslında bir temel oluşturmaktadır. 7 adımla birlikte çocuğunuzla olan ilişkinizde bir başlangıç veya işleri düzeltmek için iyi birer basamak bulacaksınız.