Sınav Stresine Yenik Düşmeyin

Sınav Stresine Yenik Düşmeyin
Eğitim sistemlerinin dönüm noktaları olan sınavlar akademik hayatımızda önemli rol oynar. Hedeflenene mesleğe ve hayata ulaşmak için geçilen yollardan en önemlileridir sınavlar. Bu derece önemli olan bu sınavlara hazırlık süreci içindeki öğrencileri elbette ki bir strese sokuyor. Buna sınav stresi diyoruz.
 
Gelecek kaygısı yaşayan insanlarda ve hayalini kurduğu bir meslek isteyenlerde sınav stresi olması normaldir. Sınav stresi kimi zaman bazı öğrencilerde motive kaynağı olabilmektedir. Fakat genel olarak sınav stresi sınav anında dikkat dağınıklığı, soruyu anlayamama, bildiklerini unutma gibi problemlere yol açar.
 

Sınav Stresinin Nedenleri

 
Sınav stresi çok farklı sebeplerden kaynaklanabilir. Bunlardan başlıcaları; çevrenin sınava girecek olan öğrenciden abartılı beklentilerinin olması, çok fazla çalışmanın veya emeğin karşılığını alamama korkusu, mükemmelliyetçi olma özelliği, özgüvensizliktir.
 

Sınav Stresinin Belirtileri

 
Endişe, mutsuzluk, tedirginlik, sıkıntı, başarısızlık düşüncesi, çalışmaya isteksizlik, mide bulantısı, ağız kuruluğu, iç sıkıntısı, terleme, uyku düzeninde bozukluklar, karın ağrısı gibi bedensel yakınmalar, dikkat ve konsantrasyonda bozulma ve kendine güvende azalma sık görülen sınav stresi belirtileridir.
 

Sınav Stresini Yenmenin Yolları

 
Öğrenciyi adeta hayattan soğutan bu sınav stresinden kurtulmak için bazı yöntemler deneyebilirsiniz. Öncelikle, "Bu bilgiler gerçek hayatta ne işime yarayacak?”, “Bunları öğrenmek çok saçma” gibi ifadeler söylemekten kaçınmalısınız. Başarıyı yakalayabilmek için düşüncelerimizi tekrar gözden geçirmeliyiz. Bu ifadeleri söyleyip duygularımızın kötü etkilenmesine yol açmak yerine “Bu konuları n’olursa olsun başarıyı yakalayabilmek için öğrenmeliyim” tarzı olumlu düşünceler içerin sözler söylemelisiniz. Böylece kendinizi motive etmiş olacaksınız.
 
Unutmamak gerekir ki duygularımız iki dudağımız arasından çıkan olumlu ve olumsuz sözlerden fazlasıyla etkilenir. Tam da bu yüzden duygularımızı kontrol altına almayı öğrenmeliyiz. 
 

Sınav Sırasında Sınav Stresi ile Baş Etmek

 
Sınav anında aklımıza gelen olumsuz düşünceler dikkatimizi dağıtabilir. Hatta baş ve karın ağrımalarına sebep olabilir. Böyle durumlarda sınav stresi, bildiğimiz bilgileri unutturabilecek, sinirlerimizi yükseltecek vb. etkilere sahip olabilir. Bu olumsuz düşüncelere karşılık alternatif düşünceleri aklımıza getirip motivasyonumuzu yükseltmemiz gerekmektedir.
 

Sınavdan Sonra Yapılması Gerekenler

 
Sınav sonrasında öğrenciler kendilerini ödüllendirmeli, kısa süreli de olsa kendilerine tatil vermeliler. Bol bol dinlenmeli, üstlerindeki yükü atmanın tadını çıkartmalılar.