Huzur

22 Şubat 1948 – 2 Haziran 1949 tarihleri arasında Cumhuriyet Gazetesinde yayınlanan Huzur, 1949 yılının sonlarına doğru kitap olarak basılmış ve yayınlanmıştır. Geçtiğimiz aylarda yeniden basılan Roman 22. Baskısı ile okuyucuyla buluşmuş, edebiyat tarihimizin dönüm noktalarından birisini oluşturmaktadır.

Ahmet Hamdi Tanpınar “Huzur’u” merkeze Mümtaz karakterini alarak kurar. Sevdiği kadına ulaşıp ulaşamama gelgitleri yaşayan ayrıca İkinci Dünya Savaşı’nın patlak vermesini tetikte bekleyen Mümtaz; Cumhuriyet Sonrası geçiş döneminin kültürel dönüşümünü de reddetmek ve kabul etmek arasında sürekli çelişkileri yaşayan ve varoluş gayesini sorgulayan bir İstanbulludur.

Bir çocuklu dul Nuran ise, Mümtaz'ı seven ama toplum baskısı ve dedikodulardan bunalmış, yeni Cumhuriyetin hayatına pek de olumlu katkısı olmadığı aşikar, sonuçta topluma karşı yenilen ve sevgisini yok edip, Mümtaz'la evlenmekten vazgeçen, kitabın ana kadın kahramanıdır.

Huzur Mümtaz karakterinin çerçevesinden öyle güzel İstanbul betimlemeleri sunar ki okuyucuyu o eski yollarda ve sokaklarda nefes aldırır ve adeta o sokakların içerisine sokar. Bu özelliği ile Huzur; İstanbul’u resmeden en iyi roman olarak bilinir.

Vermek istediği mesajları metaforlar ve semboller üzerinden okuyucuya aktaran Tanpınar, verdiği mesajlarla günümüze de ışık tutuyor ve yaşadığımız birçok dönüşümü o günden haber veriyor. Kolej ve özel okul öğrencileri için içinde yaşadığımız toplumu daha iyi anlamak adına okunması gereken bir kitap. Ayrıca ailecek okuyabileceğiniz roman birlikte vakit geçirmenize ve ailecek güzel bir etkinlik yapmanızı sağlayacaktır.

Kolejiniseç Kolej Tercih Platformu olarak ailecek iyi okumalar ve mutlu bir hafta dileriz.