11 Etkili Adımla Kitap Okuyan Çocuklar

11 Etkili Adımla Kitap Okuyan Çocuklar

Teknolojinin eğitim dünyamızdaki yerinin olumlu örneklerle açıklandığı bir çok makaleyi geçtiğimiz hafta Kolejiniseç Kolej Tercih Platformu üzerinden takip ettiniz. Bugünkü makalemizde teknolojinin negatif bir sonucundan bahsedeceğiz.

Takipçilerinin yoğun ilgisi ile karşılanan Kolej Kütüphanesi köşemizde değişik zamanlarda “Hediye Kitap” ve her hafta bir kitap önerimiz oluyor. Bu bölümü oluşturmamızdaki amaç; öğrencilere okumayı sevdirmek ve özendirmektir. Elektronik araçların ve internetin çocukları kitaplardan hızla çektiği günümüzde; geçmişle ve sosyal hayatla çocuklar arasındaki bağlarda zayıflamalar yaşanmakta ve kopmalar görülmektedir.

Common Sense Media’nın “Çocuklar, Gençler ve Okumak” Raporu özellikle Amerika’da durumunu vahim boyutunu ortaya koymaktadır. 1984 yılından günümüze kadar 13 – 17 yaş arası gençlerde okuma oranı %70’lerden %40’lara kadar düşmüştür. Bu oran Google, Facebook, Twitter vd sosyal medya okumalarını kapsamamaktadır. Her öğrencinin elinde akıllı telefon olduğu bilinen gerçeği ile birlikte bu telefonların hangi amaçlarla daha çok kullanıldığı bir başka araştırmanın konusu olmaktadır. Fakat var olan bir gerçek ise bunun OKUMA olmadığıdır.

Gençlerde durum böyle iken; yetişkinlerde okuma alışkanlıkları nasıl?
Araştırmalara göre yetişkinlerin yakındıkları en önemli sorun zaman sıkıntısı. Okuyamama nedeni olarak sunulan zaman yokluğu, iş hayatının yoğunluğu gibi sebepler okuma oranlarını da dolayısıyla azaltmaktadır. Özellikle televizyon ve internetin yetişkinler arasında kitap okuma oranını %21 oranında azalttığı yapılan araştırmalarla ortaya koyulmuştur. Başlı başına bu veri bile birçok konuya açıklık getirebilecek yeterliliktedir.

Peki yetişkinler, anne ve babalar kitap okumuyorken, çocuklarından farklı bir davranış geliştirmelerini nasıl bekleyebilirler?

Çocuklarımıza herhangi bir alışkanlık kazandırmak istediğimizde onu öncelikle rol model olarak bizler yapmalıyız, ebeveynlerinin yaptıklarını taklit etmek çocuklar arasında önemli bir öğrenme ve alışkanlık kazanma yöntemidir. İyi bir örnek olmak adına anne ve babalarda evde çocukları ile vakit geçirirken kitap okuma zamanları oluşturmalı ve çocuklarını bu yönde özendirmelidirler.

Aşağıdaki sorulara vereceğiniz cevaplar aslında durumun ciddiyetini ortaya koyacaktır.

  • Çocuğunuza ilk kitabını ne zaman aldınız?
  • Çocuğunuzla birlikte ilk ne zaman kitap okudunuz?
  • Çocuğunuzla birlikte en son ne zaman kitap okudunuz?
  • Çocuğunuza kendi istediği bir kitabı ilk ne zaman aldınız?
  • Çocuğunuz için en son ne zaman kitap aldınız?
  • Ve en önemli soru: Kitap okumayı seviyor musunuz?


Cevabınız evet ise; yolun önemli bir kısmını geçmiş oluyoruz. İşte çocuklarınıza kitap okumayı sevdirecek 11 etkili yol.

  • Doğumundan itibaren çocuğunuz kitapla iç içe olmalı. İlk oyuncakları yırtsa veya ısırsa bile 0-2 yaş arasında kitapla olan bir çocuğun kitap sevgisi kazanması ilerleyen yaşlarda çok daha kolay olacaktır.
  • Çocuğunuza yatmadan önce kitap okuyun. Böylece bilincinde kitabın rahatlatıcı ve eğlenceli etkisi yer edinecektir.
  • Özellikle kitap okumaya yeni başladığı yaşlarda içerik ve görsellik bakımından zengin olan kitaplar çocuğunuza daha eğlenceli ve yakın gelecektir. Görselliğe dikkat edin.
  • Çocuğunuzla birlikte kitap okuyun. Böylece hem onunla yakınlaşma fırsatı bulursunuz hem de rol model olarak birlikte faydalı ve verimli zaman geçirirsiniz.
  • Gerçekleştireceğiniz aktivitelerle kitaplar arasında bağlar oluşturun. Bir hayvanat bahçesini gezmeye gitmeden önce ona hayvanlar dünyasını anlatan bir kitap hediye etmeniz, onun ilgisini canlı tutarken bilgi dünyasını da zenginleştirecektir.
  • Çocuğunuza kitap okurken teatral yeteneklerini sergileyin. Ses düzeyiniz, tonlamanız ve diğer yardımcı rollerle çocuğunuzun kitapta anlatılanları zihninde canlandırmasını sağlayın. Böylece kitaba olan ilgisi artacaktır.
  • Okuduğunuz kitapta anlatılanları dramlaştırın. Öğretmek istediklerinizi bir tiyatro oyunu veya sinema filmi gibi canlandırın. Bu onun ilgilisini uyandıracak ve eğlenceli zaman geçirmesine neden olacaktır.
  • Kitaplarda anlatılan olaylarla kendi hayatı arasında benzerlikler kurmasına yardımcı olun. Böylece kitaplarda anlatılanları hem unutmaz hem de okuduklarından daha fazla zevk alır.
  • Kitap okumayı zorla değil onun isteğiyle gerçekleştirin. Asla zorlama veya sizi mutlu etmek için kitap okumamalı. Kitap okumak kendi isteği olmalı ve bunu severek yapmalı.
  • Arkadaşlarına hediye alacağı zaman kitap alması için teşvik edebilirsiniz. Kitap ve paylaşmak gibi iki önemli ve yararlı yetiyi aynı anda kazandırmak hayatının ilerleyen evresinde her zaman yanında olacaktır.
  • Dışarda gezmeye çıktığınızda kitapçılara uğramayı alışkanlık haline getirin. Her seferinde kitap almanız gerekmez fakat kitap alacağınız zaman onun tercihlerine ve isteklerine önem verin, dinleyin ve onu önceleyin. Böylece kitapla sizin aranızda, kitapla kendisi arasında bağlar oluşacaktır.