2017-2018 LGS Sistemi Açıklandı

2017-2018 LGS Sistemi Açıklandı
Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, liselere geçişte kaldırılan TEOG (Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş) sistemi sonrası uygulanması planlanan Liseye Geçiş Sınavı (LGS)'na ilişkin beklenen açıklamayı yaptı. Bakan'ın açıkladığı sistem 2018 yılında yürürlüğe girecek.
 
Bakan İsmet Yılmaz'ın açıkladığı yeni sistem uygulamasında satırbaşları şöyle:
 
> TEOG yerine getirilen yeni sistemin adı Eğitim Bölgesi ve Sınavsız Mahalli Yerleştirme Sistemi. Bu sisteme göre öğrenci adresine en yakın okula yerleştirilecek. Bu sisteme tabi olmak istemeyen öğrenciler girmek istedikleri liseler için düzenlenen sınava girebilecek. Sınava girmek zorunlu olmayacak.
 
Fen lisesi, Sosyal Bilimler lisesi ve proje okullar dışındaki lise düzeyinde eğitim veren kurumlara sınavsız giriş sağlanabilecek.
 
> Ülke genelinde 11 bin 57 lise ve 1 milyon 200 bine yakın 8. sınıf öğrencisi bulunuyor. Sınav ile öğrenci alacak liseler 2018 Mayıs ayında açıklanacak.
 
> Sorularını MEB'in hazırladığı LGS'ye öğrenciler Haziran ayının ilk haftasonunda girecek. Her öğrenci kendi okulunda sınava girecek. Sınav 60 sorudan oluşacak ve öğrencilere 90 dakika süre verilecek. Sınavda 6, 7 ve 8. sınıf müfredatından sorular bulunacak.
 
> Hiçir öğrenci kendi ya da velisinin istemediği bir liseye yerleştirilmeyecek.
 
> Öğrencilere 5 tercih hakkı verilecek. Öğrenciler okul türüne göre tercih yapabilecek.
 
> Başvuru yapılan okulda açılan kontenjanların doldurulmasında asıl kriter okul başarı puanı olacak.
 
> Köklü liseler için düzenlenecek olan sınavlara girmek zorunlu olmayacak. İsteyen öğrenciler bu sınavlara başvuru yapabilecek.
 
> Özel okullar ve kolejler kendi sınavlarını yapabilecekler. Okullar isterlerse MEB'in sistemine tabii olarak Bakanlığın yönlendirdiği öğrencileri alabilecek.