29 Ekim Cumhuriyet Bayramı

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı
Dünya tarihinde insan topluluklarında kullanılan en iyi yönetim şekli olan Cumhuriyet, kısaca özetlemek gerekirse, egemenliğin hiç bir şart kabul etmeksizin millette olduğu yönetim şeklidir.
 
Cumhuriyetle yönetimlerde halk, yönetimde söz sahibidir. Halk bu söz hakkını, ülkeyi yönetecek yöneticileri sandıkta seçerek gerçekleştirir. 
 

Ülkemizde Cumhuriyet'in Tarihi

 
23 Nisan 1920’de Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılması ile yeni Türk Devleti kurulmuş oldu.
 
Millet egemenliğine dayanan bu yönetimde devletin isminde 'Cumhuriyet' ibaresi kullanıldı. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin 20 Ocak 1921’de kabul ettiği Teşkilat-ı Esasiye Kanunu’nda “egemenliğin ulusa ait olduğu” belirtilmiş oldu.
 
29 Ekim 1923’te TBMM tarafından cumhuriyet ilan edildi. Yeni Türk devletinin adı Türkiye Cumhuriyeti, ilk cumhurbaşkanı ise Mustafa Kemal Atatürk oldu.
 
29 Ekim 1923’te Cumhuriyet’in ilan edilişi tüm yurtta 101 pare top atışı yapılarak duyuruldu. 29 Ekim günü resmi olarak bayram ilan edilmeden önce 1924 yılı 29 Ekim’inde yapılacak merasim devlet tarafından organize edilmiştir. Daha sonraki yıllarda da bu kutlamalar her yıl aralıksız olarak devam etmiştir.
 

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı

 
29 Ekim Cumhuriyet Bayramı en özel bayramlardan biridir. Her yıl 29 Ekim’de düzenlenen törenlerle genç nesil Atatürk’ün ilkeleri ışığında daima ilerlemeyi hedeflemektedir.
 
Cumhuriyet rejiminde devletin başındakiler halk tarafından seçildiğinden bu rejimde son söz halk tarafından söylenir.