Eğlencenin eğitim öğretim hayatımıza girmesi artık yeni bir gelişme değil. Öğrenmede oyunlaştırma ve öğrenmeyi kalıcı hale getirmek ve hızlandırmak için kullanılan oyunların varlığı bütün dünyada kabul görmüş bir gerçeklik olarak karşımızda duruyor.
Bugünkü makalemizin konusu dünyada örnekleri sıkça karşımıza çıkan bu oyunların tanıtımı ve nasıl kullanıldıkları olacak. Haberimizin video galerisinde yer alan video ise tanıtımda sizlere yardımcı olacaktır.
Fransa’da Oyunlarla Yenilik Yönetimi Eğitimi
Fransa’nın önde gelen okullarından biri olan Grenoble Ecole de Management eğlenceli eğitime öncülük ediyor. Uluslararası alanda referans haline gelen okul oyunlar konusunda hem bilgilendiriyor hem de gelişimine ön ayak oluyor.
Peki Ciddi Oyunlar Nedir?
Konu üzerinde yaklaşık 10 yıldır çalışmalarını sürdüren Prof. Dr. Helene Michel; ciddi bir amaç için geliştirilmiş ciddi oyunların, pedagojik veya profesyonel bir amaç doğrultusunda ve üç durumda kullanıldığını vurguluyor. Bu üç durum ise iletmek istediğiniz mesajların karmaşık olanından kolay olanına göre değişiklik gösteriyor. Herhangi bir video oyunu ya da normal bir oyun olarak ciddi oyunları tasarlayabilirsiniz.
Grenoble Ecole de Management’da 115 farklı ülke vatandaşı olan 7 binin üzerinde öğrenci eğitim görüyor. Grenoble Ecole de Management Dekanı Jean-François Fiorina ciddi oyunların gerektiğine inananlardan. Öğrencilerin %40’ının ciddi oyunları kullandığını ve sayının git gide arttığını söyleyen Fiorina, oyunların; öğrencilerin iş hayatında yaşanabilecek aksaklıklara (iş performans raporları hazırlamak, kriz ve zaman yönetimi vb) karşı hazırlıklı olmalarına özel bir eğitim süreci ile yardımcı olduğunu dile getiriyor.
Taylandlı Öğrenciler Oyunlarla Ülkeyi Yönetmeyi Öğreniyor
Bangkok yakınlarındaki bir okulda tanıtılan ‘Sim Demokrasi’ adlı bir ciddi oyun, hükümetin demokratik bir ülkeyi nasıl yönettiğini öğretmeyi amaçlıyor. Kar amacı gütmeyen Friedrich Naumann isimli bir organizasyonun tasarladığı “Sim Demokrasi”, şimdilerde Tayland’da 200’den fazla okulda öğrencilerin kullanımına sunulmuş durumda.
Oyunda tahta bir ülkeyi temsil ediyor ve bu tahta hastaneler, okullar, ormanlar ve karakollardan oluşan dört sektöre ayrılmış durumda. Bu sektörler sırasıyla kamu sağlığı, eğitim, çevre ve halk güvenliğini temsil ediyor. Oyuna başlamak için dört takımdan her biri hükümet rolünü oynamak için kısa bir seçim kampanyası yürütüyor.
Oyunu bitirdikten sonra, ki öğretmenler bu uygulamaya özel eğitim diyorlar, öğrenciler sonuca göre performanslarını değerlendiriyor. Oyunu oynadıkça, konuyu daha iyi öğreniyorlar. ‘Sim Demokrasi’ adlı oyun bölgedeki diğer eğitim kurumlarının da ilgisini çekiyor. Bu oyun Malezya ve Güney Asya’daki üniversiteler için de uyarlandı.
Bu örnekleri çoğaltmak gayet mümkün. Ülkemiz için henüz yeni olan ciddi oyunların tanıtımına ve ihtiyaç var. Tanıtımın ardından ise temel bazı kavram ve olguların anlatılması geriye kalıyor. Eğitim dünyamızda kolej ve özel eğitimin olmazsa olmaz olduğuna inanan Kolejiniseç Kolej Tercih Platformu böyle bir farkındalığın tanıtımı için üzerine düşen görevi yerine getiriyor. Makalemizin videosunu izlemeyi unutmayınız.