Çocuğumu Tehlikelerden Nasıl Korurum?

Çocuğumu Tehlikelerden Nasıl Korurum?

Şüphesiz çocuklarımız bizim en değerli varlıklarımızdır. Hızlı şehirleşme, geniş internet ağı ve teknolojinin bu kadar gelişmesi çocuklarımızı tehlikelere daha açık hale getiriyor. Tam anlamıyla tehlikelerden korumak mümkün olmasa da zararı en aza indirgemek mümkün. Ebeveynler olarak alacağımız birkaç önlem ile çocuklarımızı tehlikelerden koruyabiliriz. İşte size bu hususta yardımcı olacak birkaç öneri!

Çocuğunuza Telefon Numaranızı ve Ev Adresinizi Ezberletin

Herhangi bir kaybolma durumunda çocuğunuzun size ulaşabilmesi için ev adresinizi ve telefon numaranızı bilmesi gerekir. Birkaç ufak tekrarla çok rahat bir şekilde ezberletebilirsiniz. Eğer çocuğunuz ezberleyemiyorsa ufak bir kağıda yazıp cebine veya çantasına koymalısınız.

Çocuğunuza Sevginizi Ölçülü Bir Şekilde Gösterin

En önemli hususlardan biri çocuğunuza sevginizi nasıl gösterdiğinizdir. Yabancıların çocuğunuza karşı tutumunun tehlikeli mi değil mi olduğunu anlaması için çocuğunuzu ölçülü bir şekilde sevmeniz gerekir. Bu nedenle çocuğunuzu severken çok sarsmamalı, cinsel bölgelerine temas etmemeli ve kaba dokunuşlarda bulunmamalısınız.

Çocuğunuzun Arkadaşlarıyla ve Onların Aileleriyle Tanışın

Çocuğunuzun arkadaşlarıyla ve aileleriyle tanışmalısınız. Birlikte ortak aktiviteler düzenleyerek hem onları daha yakından gözlemleyebilir hem de birlikte kaliteli vakit geçirebilirsiniz.

Çocuğunuza Kimsenin Ona İzinsiz Dokunamayacağını Öğretin

Çocuğunuza, o istemediği takdirde kimsenin ona dokunamayacağını öğretmelisiniz. Özel bölgesine izinsiz hiç kimsenin dokunamayacağını da açıkça belirtmelisiniz.

Çocuğunuza, Kaybolduğunda Önce Polise Ulaşması Gerektiğini Söyleyin

Çocuğunuza, herhangi bir kaybolma durumunda yabancı insanlara değil de öncelikle civardaki polis, jandarma veya güvenlik görevlisine durumu anlatması gerektiğini tembihlemelisiniz.

Çocuğunuza Fazla Miktarda Para Vermemeye Özen Gösterin

Çocuğunuza günlük belirlediğiniz miktarda harçlık vermeli, fazlasını vermemeye özen göstermelisiniz. İhtiyaç halinde sizden isteyecek kadar iletişiminizi sağlıklı oluşturmalısınız. Çantasında veya üzerinde yüklü miktarda para ve kıymetli eşya bulunmamasına dikkat edin.

Çocuğunuza Çığlık Atmayı Öğretin

Herhangi olumsuz veya onu tedirgin edici bir durumda çığlık atmasının çok normal olduğunu söylemelisiniz. Çığlık atmaktan korkmaması gerektiğini, ona yabancı birinin izni olmaksızın dokunduğunda veya onu çağırdığında çığlık atabileceğini ve bu şekilde kendini koruyabileceğini belirtin.

Çocuğunuzla İletişim Kurun

Çocuğunuzla her gün iletişim kurmalısınız. Her gün okuldan veya dışarıdan geldiğinde neler yaptığını ve gününün nasıl geçtiğini sorun. Normalin dışında davranışlar sergilediğini sezerseniz baskı uygulamadan, onun yanında olduğunuzu hissettirerek ve onu korkutmadan öğrenmeye çalışın. Her zaman size güvenmesi gerektiğini, hatalarını bile söylemesi gerektiğini söyleyin. Çocuğunuzu korkutmamalı, koşulsuz sevgi ve güven sunmalısınız.