Çocuğumun Motivasyonunu Nasıl Arttırabilirim?

Çocuğumun Motivasyonunu Nasıl Arttırabilirim?

Motivasyon diğer bir adıyla güdü, insanların herhangi bir amacı gerçekleştirmek için kendi arzu ve isteklerine göre davranmasıdır. Yani kısacası bireylerin ‘kendi’ istekleriyle belirli bir amaca yönelik tutumları diyebiliriz. Bu basit tanımlamayı okuduğumuzda çocuklarımızda neyin eksik olduğunu fark etmişizdir: MOTİVASYON.

Hayatımızın her alanında öğrenci-öğretmen, anne-baba, işçi-işveren kısacası bulunulan statü fark edilmeksizin bir işi veya bir amacı gerçekleştirmek için ihtiyacımız olan en önemli şey motivasyondur. Yeteri kadar motive olmuşsak ya da motive edilmişsek yaptığımız işten daha fazla keyif almanın yanı sıra daha başarılı sonuçlar elde ederiz. Biz yetişkin bireyler bile motive olmakta bu kadar zorlanırken çocuklarımızın motive olması haliyle daha zordur. İşte bu noktada ebeveynler başta olmak üzere öğretmenler ve eğitimciler de öğrencilerin motive olması konusunda hassas davranmalı ve buna yönelik davranışlar sergilemelidir. Bu konuda size yardımcı olacak birkaç öneri sunacağız.

1- Kendilerine Olan Güvenlerini Zedelemeyin!

Her çocukta başarılı olma isteği vardır ancak ebeveynler veya öğretmenler onları sert ve kaba bir üslupla yönlendirerek motive olmalarını dolayısıyla başarılı olmalarını engellerler. Bu nedenle de özgüvenleri zedelenmiş, bir işe girişmekten ve başarmaktan korkan çocuklar ve öğrenciler yetişir. O yüzden onların kendilerine olan güvenlerini arttırmalı, onları desteklemeli ve bu konuda motive etmelisiniz.

2- Onlara Tercih Ve Kontrol Yetkisi Verin!

Onları motive etmeyi onları kontrol etmekle karıştırmamalı ve çocuklarınıza tercih hakkı sunmalısınız. Tabi ki de çocuklarınızı yönlendirmelisiniz ancak üzerlerinde mutlak bir otorite kurmamalı ve kontrol yetkisinin bir kısmını onlara vermelisiniz. Bu sayede hem özgüvenleri artar hem de motive olmuş olurlar.

3- Hedef Belirlemelerinde Yardımcı Olun!

Hayatın her alanında hedef belirlemek büyük önem arz eder. Hedeflerin belli olması çocuklara sorumluluk bilinci aşılar ve hayatlarında da bir düzen teşkil eder. Hatta belirlenen hedeflerin somut olarak göz önünde olması çocukların motive olmalarına olanak sağlar. Bu nedenle hedeflerin bir kağıda yazılıp panoya asılması iyi bir motivasyon yöntemidir.

4- Başarılı Olduklarında Onları Övün Ancak Başarısız Olduklarında Aksi Davranış Sergilemeyin!

Çoğu çocuk veya öğrenci başarılı olduklarında onaylanmak ve övülmek isterler. Bu da onlarda iç motivasyonu arttırarak daha fazla başarılı olma isteği uyandırır. O yüzden çocuğunuz başarılı olduğunda onu takdir etmeli ve hoşuna gidecek güzel sözler söylemelisiniz. Ancak başarısız olduklarında aksi şekilde davranmamalı, onları başarmaya yönelik sözlerle teselli etmeli, kaba ve sert sözler söylememelisiniz.

5- Her Şey Mükemmel Olmak Zorunda Değil!

Her çocuğun kapasitesi ve algılama şekli farklıdır. Çocuğunuzdan kapasitesinden fazla şeyler beklememeli ve ona yapamayacağı sorumluluklar yüklememelisiniz. Zira çocuğunuz kendine olan inancını yitirmiş, içine kapanık ve mutsuz bir çocuk olur. Her şeyin mükemmel olmak zorunda olmadığı konusunda önce kendinizi motive etmelisiniz.