Çocuklarda Teknoloji Bağımlılığına Ebeveynlerin Etkisi

Çocuklarda Teknoloji Bağımlılığına Ebeveynlerin Etkisi

Teknolojinin gelişmesi ve internete erişimin kolaylaşması ile birlikte teknoloji bağımlısı bireyler artmıştır. Teknoloji bağımlılığı, bireylerin daha asosyal olmasına neden olurken kişilerin anonim kimliklere bürünüp sanal ortam dışında hiçbir yerde kendilerini ifade edememelerine sebep oluyor.

Evlerde televizyon kullanımının artması aile ilişkilerini olumsuz etkilemiş ve aile içindeki muhabbeti azaltmıştır; arkadaş ortamlarında telefonların sürekli elde olması eski sohbet ortamlarını öldürmüştür. İnsanlar alışverişi dahi internetten yapar hale gelmiştir.

Teknoloji doğru şekilde ve doğru oranda kullanıldığı zaman iyi ve yararlı bir şey iken aksi halde zararlı bir şeye dönüşüyor.

KİMLER TEKNOLOJİ BAĞIMLISI?

İnsanlar bazı ihtiyaçlarını karşılayamadığı zaman farklı şeylere yönelerek ihtiyaçlarını gidermeye çalışırlar.

Gençlerin ve çocukların gelişme çağında karşılayamadığı manevi ihtiyaçları, onları teknolojiye yönlendiriyor. Kimler teknoloji bağımlısı diye baktığımız zaman şöyle bir durum ortaya çıkıyor:

- Ailesiyle ya da öğretmeni ile güven ilişkisi kuramayan çocuklar
- Gelişim ihtiyacını karşılayamayan çocuklar ve insanlar.
- Kendi seçimlerini yapma özgürlüğü olamayan çocuklar ve gençler.
- Keşfetme ihtiyacını karşılayamayan çocuklar.

ÖNCE EBEVEYNLER TEKNOLOJİ BAĞIMLILIĞINDAN KURTULMALI!

Çocuklar temel ihtiyaçlarını teknoloji ile karşılamaya başladığı zaman teknolojiden kopamazlar ve bağımlı hale gelirler. Ebeveynler çocuklarıyla vakit geçirmeyip yokluklarını teknoloji ile doldurmaya teşvik ettiği vakit teknolojiyi kötüye kullandırmış oluyorlar ve sağlıksız bireyler yetişiyor. Önce ebeveynlerin ve aile bireylerinin teknoloji bağımlılığından kurtulması gerekiyor. Bunun için hem ebeveynler hem de çocuklar teknolojiyi ve interneti kontrollü bir şekilde kullanmalı.

Kontrollü bir şekilde kullanmak ve kontrol mekanizması oluşturmak farklı şeylerdir. Çocuğunuzu denetleyin fakat bu çocuğunuz üzerinde baskı oluşturacak şekilde olmasın.

Önemli olan kontrol mekanizması oluşturmak ve çocuğu bunaltmak değil iç denetim sağlamaktır. Bu aşamada çocuklarınıza vakit ayırmalı, onlarla oyunlar oynamalı, ilgi ve sevgi göstermelisiniz.

ÇOCUKLARI TEKNOLOJİDEN TAMAMEN UZAK TUTMAYIN, ONLARI DOĞRU ŞEKİLDE VE DOĞRU ZAMANDA TEKNOLOJİ İLE TANIŞTIRIN!

İngiliz sinir bilimi uzmanı Profesör Paul Howard-Jones İngiliz Telegraph Gazetesi'ne yaptığı açıklamada "Ailelerin endişelerini anlıyorum. Ancak teknolojiyi tamamen yasaklamak da doğru değil. Birçok okul cep telefonları ve cihazları sınıfta yasaklıyor. Teknoloji artık hayatımızın bir parçası ve önemli olan hiç kullanmamaları değil doğru kullanmaları." dedi.  

Amerikan Pediatri Derneği 2 yaşında bir çocuğun telefon, laptop, tablet, televizyon gibi teknolojik aletlerin -hepsi dahil- 2 saati geçmeyecek şekilde kullanılması gerektiğini belirtiyor. Ancak bu 2 saat tek seferde değil 15-20 dakikalık periyotlarla kullanılmalı.