Çocuklarımız Ve Teknoloji Bağımlılığı

Çocuklarımız Ve Teknoloji Bağımlılığı
Teknoloji bağımlılığından bahsettiğimiz zaman çocuklarımız aslında okullardaki teknolojiye bağımlı değiller. Ancak, eve döndüklerinde sosyal medya, oyunlar ve internette ciddi derecede vakit geçirebiliyorlar.
 
Bu Bağımlılıktan Çocuklarımızı Nasıl Kurtarabiliriz?
 
Bağımlılığı açıklamaya bir örnekle başlayalım: Vietnam Savaşı sırasında Amerikan askerleri uyuşturucuyla tanışırlar ve bu askerlerin %20’si ülkelerine uyuşturucu bağımlısı olarak dönüyor. Daha sonra enteresan bir şey oluyor. Washington Üniversitesinden Prof. Lee Robins, uyuşturucu bağımlısı olarak dönen askerlerin %93’ünün uyuşturucuyu bıraktıklarını keşfediyor. Sadece %7’si bağımlı olarak hayatlarına devam ediyor.
 
Neden %93’ü uyuşturucuyu bırakmışken %7’si bırakamıyor? Bu iki grup arasındaki bu farkı oluşturan etken ne?
 
%7’lik grup zaten bir maddeye/şeye bağımlı olmaya meyili olan kişilerdi. Uyuşturucuyla tanışınca da hemen bağımlılıkları ortaya çıkmıştı. Fakat diğer grup, bağımlı olmaya meyilli değildi. Sadece savaş ortamında stresle baş etmek için uyuşturucu kullanmışlardı. Stresli ortam ortadan kalktığında uyuşturucu kullanımı da bitmişti.
 
Peki, stres ortadan kalkınca, %7’lik grup neden bağımlılığı bırakamıyor? Çünkü onların hayatları savaş olsa da olmasa da, yani Amerika’da da Vietnam’da da, zaten stresliydi.
 
Bağımlılığa meyilli kişiler, çocukluk yıllarında travmalar yaşamış olabilirler ya da ailelerinin duygusal desteğinden yoksun büyümüş olabilirler. Bu kişilerde; terkedilme korkusu, yalnızlık, özgüven eksikliği veya bazı sosyal fobiler gözlemlenir. Bunlarla başa çıkmak için de bu kişiler herhangi bir şeye bağımlılık geliştiriyorlar.
 
Kısacası; bağımlılığın sebebi bağımlı olunan şey/madde değil, kişilerin kendisi ve ihtiyaçlarıdır.
 
Çocuğumuz Ve Teknoloji
 
İnternet ya da oyun bağımlılığına geri dönersek; muhtemelen çocukların %93’ü de, bağımlılığa meyilli olmayan askerler gibi, yaşamları stresli olduğu için bilgisayara yöneliyor. Nasıl mı?
 
Çocuklarımız okulda sıkılıyor. 
Derslerde yeni şeyler keşfetmenin tadını almıyorlar. 
Ödevler sıkıcı. Dışarıda oyun oynayamıyorlar. 
Arkadaşları ile sosyalleşemiyorlar. 
Aileleri ile kaliteli vakit geçiremiyorlar. 
Aile içinde çocukların kaçtığı kontrol ve yargılanma var. 
Çocuğa özerklik verilmiyor. Çocuk kendi seçimlerini yapamıyor. 
Çocuğun hobisi yok. 
Spor yapmıyor veya sanatla uğraşmıyorlar. 
Çocuklarımız doğadan uzaklar.
 
Bu durumda çocuk ne yapıyor? İlişki, gelişim, seçme ve keşfetme ihtiyacını karşılayan bilgisayara/tablete/telefona yöneliyor. Yani, ortam (Vietnam savaşı ortamı) çocukta teknolojiye bağımlılık yaratıyor. (Tabii çocuğumuz %7’lik dilimde de olabilir. Bağımlılığa meyilli olabilir. Bu durumda ilaç ya da terapi gibi profesyonel destek almanız gerekebilir.)
 
Çocuk Odaklı Çözüm
 
Sonuç olarak bağımlılığın sebebi teknoloji değil, çocuğumuzun kendisi ve ortamıdır. O zaman bu bağımlılığı ortadan kaldırmak istiyorsak, çocuğumuzun gerçek yaşamını, ev ve okul ortamını tekrar düzenlememiz ve geliştirmemiz gerekiyor.
 
Bu durumda çocuğumuzun bağımlılığı ortadan kalkacak veya azalacaktır. Bilgisayarı bağımlı olduğu için değil, kodlama ve tasarım gibi yaratıcı etkinler için ya da bilgi edinmek için kullanacaktır.