Çocuklarla İletişimde Yanlış Cümleler Kurmayın

Çocuklarla İletişimde Yanlış Cümleler Kurmayın

Çocuklarımızla iletişim kurarken kullandığımız dil onların çevreleri ile kurdukları iletişimin kalitesinde en belirleyici özelliktir. Aile içindeki sağlıklı iletişim çocukların sosyal hayatta kendilerini rahat ve düzgün ifade edebilmelerini sağlar. Özgüveni yüksek bir çocuk mutlaka aile içindeki bireylerle iletişimi güçlü olan çocuktur.

Ebeveynler hiçbir zaman çocuklarının özgüvensiz ve içine kapanık bireyler olmasını istemez. Ancak bilmeden de olsa anne-babalar çocuklarını sosyal hayattan dışlayacak cümleler kullanır.

Çocuklarınıza karşı kullandığımız dil davranışlarınızı destekler nitelikte olmalıdır. Tutarsız davranışlar sergileyen bir yetişkin çocuklar için büyük bir kötü örnektir. Çocuğunuzun yapmasını istemediğiniz bir davranışı ebeveyn olarak sizlerde yapmamaya özen göstermelisiniz.

Çocuklarınızın iletişim becerilerinin olumlu yönde gelişmesi için sizin çocuğunuzla olan iletişiminiz de bu yönde gelişmiş olmalıdır. Bu nedenle konuşurken onların da kendi kararlarını almalarına müsaade edin.  

Çocuklarınız için dikkat etmeniz gereken bazı davranışları sizler için derledik.

Aile Bireylerinin Konumunu Yanlış Öğretmeyin:


Çocuklarınızla konuşurken aile bireylerinin konumunu onlara yanlış öğretmeyin. Çocuğunuzun babasından bahsederken “babamız” veya annesinden bahsederken “annemiz” kelimelerini kullanmak hatalıdır.

Çocuklarınıza büyüklerine karşı nasıl davranmasını öğretirken kullandığınız kelimeler onların büyüklerini kafalarında konumlandırmasına yardımcı olur. Çocuğunuz büyüklerine karşı sorumluluklarını bilerek davranması için onları kafasında bir konuma oturtmuş olması gerekir.

Onu Tebrik Edin:


Çocukların olumlu davranışlarını ve başarılarını takdir etmek onların gelişimi açısından oldukça önemlidir. Bu kutlamalar onları motive eder.

Küçük bile olsa doğru davranışlarının ardından çocuğunuzu mutlaka onurlandırın. Ancak dikkat edilmesi gereken ufak bir ayrıntı var: “Okul çantanı hazırladın mı?” gibi basit bir görevi test ettiğinizde cevap evetse hemen bir aferini hak ettiğini düşünürüz. Esasında okul çantasını hazırlamak çocuğunuzun günlük görevlerinden biridir ve bunu yaptığı için kutlama almak yerine “işini zamanında yapman güzel.” demeniz yeterli.

Sorumlulukları dışında olumlu davranışlarını takdir etmeniz “aferin” sözcüğünü çok daha değerli kılacaktır.

Tehdit Cümleleri İle Çocuğunuzu Korkutmayın:


Çocukları tehdit ederek onları doğru yola getirmeye çalışmayın. Bu yöntem büyük olasılıkla ters tepecektir ve çocuklarda aksi yönde bir eğilime neden olacaktır.

Olumsuz bir davranışın ardından “eğer bir daha bunu yaparsan” gibi bir cümle ile çocuğunuzu tehdit etmeniz çocuğunuzun da başkalarıyla bu şekilde iletişim kurmasına neden olacaktır. Hoşuna gitmeyen bir davranışla karşılaştığında o da bu cümleyi kullanacaktır.

Bu nedenle çocuğunuzu tehdit cümleleriyle uyarmak yerine yaptığının yanlış olduğuna ikna edin.