Öğrencileri sınıf içerisinde kontrol etmekte zorlanılan konulardan biri de “Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu”dur. Bu konuda bazı özel okul ve kolejlerin geliştirdiği çözümler oldukça etkileyici…
Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB) olan öğrenciler için çözüm üretebilmek için önce bu konu hakkında bilgi sahibi olmak gerekir. Ki günümüzde bunun farkına varan ebeveynler oldukça az sayıdalar.
Bir çocuğa DEHB teşhisi koyabilmek için; öncelikle çocuğun yaşına uygun davranmaması gerekir. Belirtilerin birden fazla alanda görülüyor olması gerekir. Mesela belirtilerin, evde, okulda, sosyal çevrede işlevselliğini engellediğine dair kanıtlar olmalıdır. Çocuk, aşağıdaki DEBH belirtilerinden bazılarına veya hepsine sahip olmalıdır:
Çocukta Hiperaktivite belirtileri aşağıdaki şekillerde görülür:
Eğitim ve Değişim Danışmanlık şirketi yöneticisi, Thomas Armstrong, bu konuyla ilgili şunları dile getiriyor: “Öğretmen ve diğer çalışanlar için hazırlanan eğitimler, bu soruna sahip çocukların ihtiyaçlarına yönelik pozitif yaklaşımı destekleyecektir. Bu çocukların, yaratıcılık ve yaratıcı dışavurma yatkınlığı gibi güçlü yönlerinin nasıl avantaja çevrileceği ve eğitim stratejilerinin bu özellikleri kapsayacak şekilde nasıl geliştirileceği konusunda öğretmenler, eğitim almalılar. Daha fazla sınıf içi rol canlandırma, interaktif bilgisayar oyunları ve öğrencileri teknik gezilere götürmek gibi aktiviteler yapılabilir.”
Sınıf içi kontrolde DEHB’li çocuklar için kolejler ve özel okullar özel uygulamalar yapıyorlar. Mesela sıra yerine pilates topları kullanan özel okullar, böylece yerlerinde duramayan öğrencilerin bulundukları yerlerde hareket etme özgürlüğü sağlıyorlar. Öğrenciler bu uygulama ile sınıf içinde kalkıp dolaşmıyorlar. Pilates topu yerine hareketli taburelerde bu işlevi yerine getirebiliyor. Bu uygulamaların ardından yapılan araştırmalar öğrencilerin yerinden kalkıp dolaşma isteğinin azaldığını ortaya koymuştur.
Ayrıca topu sıkma ve esneme bandı kullanma gibi duyusal aktivitelerde çocukların beyin dalgalarını aktif ederek dikkatlerini toplama da fayda sağladığı görülmüştür. Sonra öğrencilerin istedikleri yerde oturmaları, egzersiz molaları, çalışma gruplarını kendileri belirlemeleri, ağırlık kaldırma ve daha başka birçok fiziksel hareket gerektiren uygulamalarına izin verilmesi de onların rahatlığı açısından fayda sağlarken bu durum öğretmenlerin de yararına olmaktadır.
Tüm bunların yanında düzenli ve sürekli gerçekleştirilen rehberlik eğitimleri de öğrencilerin gelişimleri ve kendi farkındalıkları açısından büyük bir önem taşımaktadır. Artık eğitim sistemlerindeki yönetmelikler düzenlenir ve hazırlanırken davranış bozuklukları ve başarı kaygısı olan öğrenciler düşünülerek planlanıyor. Öğrencilerinde istekleri göz önünde bulunduruluyor.
DEHB’li Çocuklar İçin Önemli Son Bir Uyarı
Unutmayın, DEHB olan çocuklarında diğer çocuklardan farkı yoktur. Sadece biraz daha ilgi ve özene ihtiyaçları vardır. Büyüklerin kaçınması gereken iki önemli nokta vardır ki, bu onların çevreye uyum sürecinde çok önemlidir. Bu noktalarda ilki, çocukların bütün sorumlulukların elinden alınıp aşırı hassas davranılması onları kural tanımaz hale getirebilir. Bu durumu ödevlerini yapmamak, istediği her şeyi yapabilmek olarak algılamalarına sebep olur. Diğeri ise, DEHB olan çocukların uyarılmalarının kendi başlarına yapmalarını beklemektir.
Çünkü bu durum beyin kaynaklı bir durumdur. Onlara DEHB’li olduklarına dair bilgiler ve eğitimler verilmelidir. “Ben neden böyleyim?” gibi kendilerini suçlayıcı durumlara düşmeleri önlenmelidir. Böylece DEHB’in avantajlı yönlerini bilip hayatlarına taşıyabileceklerdir.