Dünya Eğitiminden İlginç Bilgiler

Dünya Eğitiminden İlginç Bilgiler

■ Finlandiya, eğitim sistemi ile sürekli dünya gündeminde olan bir ülke. Finlandiya'da özel olarak eğitilmiş köpekler, öğrencilerin kitap okuma alışkanlıklarının gelişmesine yardım edecek şekilde kullanılıyor. Köpek dostları ile vakit geçiren çocukların okuma alışkanlıklarının yanında özgüvenlerinin ve yaratıcılıklarının da arttığı tespit edilmiş. Bu çalışma şu anda Finlandiya resmi müfredatına eklenmiş durumda.

■ Kanada, nüfusunun yarısıdan fazlası orta derece üzerinde eğitim almış bir ülke. Bu özelliği Kanada'yı dünyanın en eğitimli ülkesi yapıyor. Kanada'nın ardından yüzde 45 ile İsrail ve yüzde 44 ile Japonya geliyor.

■ Japonya’da ulusal bütçenin yüzde 12’si eğitime ayrılmış durumda. Ülke bütçesinin ise sadece yüzde 7,7’si askeri harcamalara ayrılıyor.

■ Japonya'da öğrenciler gerçek anlamda dünyanın en çalışkan öğrencileridir. Servisleri yoktur. Okula kendi imkanlarıyla giderler. Sınıflarını kendileri temizler, getirdikleri kumanyaları paylaşarak yemeklerini birlikte yerler.

■ Belçika'da üniversite mezunu kişiler arasında işsizlik oranı yüzde 3 civarında. Bu ülkede öğretmen maaşları 57 bin Euro. Bu rakam, OECD ortalaması olan 39 bin Euro'nun çok üzerinde.

■ Almanya, kimya, fizik, barış ve edebiyat dallarında toplamda 102 Nobel Ödülü almış durumda. Çünkü Almanya, dünyanın en saygın eğitim kurumlarına ev sahipliği yapıyor. Göttingen’de bulunan Georg-August Üniversitesi, kurulduğu 1734 yılından bu yana 45 Nobel Ödülü almış bilim insanı yetiştirmiştir.

■ ABD’de 93 milyon kişi, sadece gazete okuyabilecek kadar temel okuma bilgisine sahip. Amerikan vatandaşlarının büyük bir kısmı kendi dillerindeki kelimelerin yüzde 65’ini doğru yazamıyorlar. Bu yetersizliğin ABD ekonomisine verdiği zarar, yılda 200 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor.

■ Dünyanın okur-yazarlık oranında en sonda olan ülkesi yüzde 27 ile Güney Sudan. Bu ülkede, 6-17 yaş arası çocukların yüzde 70’i, bir sınıftan içeri adımını bile atmış değil.

■ Dünyanın en eski üniversitesi, Hindistan’daki Nalanda Üniversitesi. MS 500’de kurulmuştur. Fas’ın Fez kentindeki Karueein Üniversitesi ile Mısır’daki El-Ezher Üniversitesi de en eskilerden. El-Ezher’in kuruluş tarihi MS 970 yılı.

■ Hindistan’ın ikinci büyük kenti Lucknow’daki Montessori Okulu, 22 bin öğrenci sayısı ile dünyanın en kalabalık okulu.

■ İtalya’nın Torino kenti, dünyanın en küçük okuluna sahip durumda. Bu okulun bir öğrencisi ve bir öğretmeni var.

■ İtalya’da bulunan 1088 yılında kurulan Bologna Üniversitesi, Avrupa’nın en eski üniversitesi ve günümüzün modern üniversitesinin temeli sayılan bir üniversite.

■ ABD’de öğretmenlerin yüzde 14’ü, daha birinci meslek yılını doldurmadan istifa ediyor. Üç yılın sonunda istifa edenlerin oranı yüzde 33, beş yılın sonunda işi bırakanların oranı ise yüzde 50 oranında.

■ Dünya genelinde en çok ev ödevi, Çinli öğrencilere veriliyor. Öğrenciler, haftada toplamda 14 saatlerini ev ödevlerine ayırıyorlar.

■ Brezilya’da eğitim sabah saat 7’de başlıyor ve öğlen saatinde bütün öğrenciler, anneleriyle birlikte okulda öğle yemeğini yedikten sonra evlerine gidiyorlar.

■ 30 yıl önce ABD, yüksek okul diploması niteliği ve niceliği açısından dünya genelinde birinci sırada idi. Bugün 36’ncı sırada bulunuyor.

■ Okuryazar oranı en yüksek iki kıta, Avrupa ve Güney Amerika’dır. Bu kıtalarda bulunan ülkeler, yüzde 95-100 arası okur-yazar oranına sahip durumda. Finlandiya, Grönland, Kuzey Kore, Liechtenstein, Lüksemburg, Norveç ve Vatikan’da okuma-yazma bilmeyen ‘bir kişi’ bile yoktur.