Dünya Süt Gününüz Kutlu Olsun

Dünya Süt Gününüz Kutlu Olsun

Dünya Süt Günü’nün Kısa Tarihçesi
Dünya Süt Günü; Uluslararası Süt Promosyonu Grubu ile Uluslararası Sütçülük Federasyonu’nun önerisi üzerine ilk kez 1956’da Belçika, Avusturya, Almanya, İsviçre, Lüksemburg ve İngiltere tarafından uygulamaya konulmuştur.

Başlangıçta, Mayıs ayındaki bir günde kutlanması, kararlaştırılan Dünya Süt Günü, çoğunlukla Mayıs ayının 21. ile 25. günleri arasında yapılan aktivitelerle kutlanmıştır.

Ülkemizde ise “Dünya Süt Günü” ilk kez İzmir’de Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Süt Teknolojisi Bölümü ve Büyükşehir Belediyesinin işbirliği ile 1982’de bir hafta olarak kutlanmıştır. Daha sonra da bu gelenek haline gelmiştir.

Sütün Besinsel Değeri
İnsan sağlığı açısından büyük önem taşıyan ve besin değerleri açısından mükemmel gıda olarak nitelendirilen süt; kemik gelişmesinin ve vücut şeklinin oluşmasının temel taşı olan kalsiyumun ana kaynağı olmakta; içerdiği protein, vitamin ve minerallerle zihinsel gelişimde de önemli rol oynamaktadır.

Bir ülkenin sosyal ve ekonomik yönden güçlü olabilmesi, bedensel ve zihinsel yönden güçlü, sağlıklı ve yetenekli bireylerin çokluğuyla doğrudan ilişkilidir. Ülkemiz nüfusunun büyük çoğunluğunu oluşturan çocuk ve gençlerin yeterli ve dengeli beslenmiş olmaları, onların gelecekte sağlıklı ve üretken bireyler olması için ön şartlardandır. Okul  öncesi ve okul çağındaki çocuklarda hızlı büyüme  ve gelişme nedeniyle pek çok besin öğesine olan gereksinim yaşamının diğer dönemlerine oranla daha fazladır.

Enerji ve besin öğeleri ihtiyaçlarının karşılanmasında en önemli besin gruplarından biri süt ve süt ürünleridir. Süt ve süt ürünlerinin yeterli miktarlarda tüketimi özellikle büyüme ve gelişmenin hızlı olduğu okul çağı çocukları başta olmak üzere her yaş grubu için büyük önem taşımaktadır. Ancak yapılan araştırmalar ülkemizde bu besin grubunun tüketim düzeyinin önerilen miktarların çok altında olduğunu göstermektedir.

Beslenmemizde sütün oldukça önemli bir yeri vardır. İnsan yaşamının her evresinde gerekli olan süt, C vitamini ve demir dışında pek çok besin öğesi bakımından iyi bir kaynaktır. Kalsiyumun temel kaynağı olarak bilinen süt ve süt ürünlerinin yetersiz düzeyde tüketilmesi, osteoporoz (kemik erimesi) gibi kemik sağlığı üzerinde ciddi ve zararlı etkiler oluşturabilmektedir.

Organizmanın gelişimi açısından gerekli olan kalsiyum çocuklarda kemiklerin ve dişlerin oluşumunda önemli rol oynarken, A vitamini göz ve diş sağlığına, E vitamini bağışıklık sisteminin güçlenmesine, B vitamini iştah, sinir ve sindirim sisteminin düzenlenmesine, D vitamini ise, özellikle çocuklarda diş ve kemiklerin büyümesine ve gelişimine etki etmektedir. Bunun yanı sıra, sütün içeriğindeki biotin, saç ve deri sağlığı için önem taşırken, B2 vitamini büyümeyi hızlandırmaktadır. Bu nedenle, büyüme çağındaki çocuk ve gençlerin günde en az 500 ml. süt tüketmesi gerekmektedir.

Sağlığınız için, her gün süt içmeyi ihmal etmeyin..

Süt içmek;

  • Sindirim sistemini düzene sokar.
  • Büyüme ve gelişmeyi destekler.
  • Dişleri korur ve çürükleri önler.
  • Hücre ve doku oluşumunda rol alır.
  • Saç ve tırnak oluşumunda rol alır.
  • Yaraların çabuk kapanmasına yardımcı olur.
  • Kilo kontrolü kolaylaştırır.
  • Beynin gelişiminde ve çalışmasında faydalıdır.
  • Hücreleri onarır.
  • Kemikleri sertleştirir.
  • Bağışıklığı güçlendirir.