En Başarılı Eğitim Sistemleri: Japonya

En Başarılı Eğitim Sistemleri: Japonya

Japon insanlarını hep dikkatli ve kuralcı insanlar olarak görmüşüzdür. Bunun en önemli nedeni uyguladıkları eğitim modeli diyebiliriz. Japon kültüründe ahlaki değerler ve saygı çok önemlidir ve ilkokul eğitiminden itibaren bireyler bu anlayış doğrultusunda yetiştirilir.

Japon eğitim sistemi, öğrencinin tarihine ve kültürüne saygılı ve duyarlı olmayı, karakterini erdemli bir şekilde geliştirmeyi temel alarak oluşturulmuştur.

Japon eğitim sisteminin temel özellikleri şunlardır:

> Japonya’da bilgiden önce ahlaka ve görgü kurallarına önem verildiği için 4.sınıfa kadar öğrenciler herhangi bir sınava tabi tutulmazlar. Bu uygulamanın temel amacı ise öğrencilere görgü ve ahlak kurallarını aşılamak; karakterlerini geliştirme fırsatı sunmaktır.

> Japonya’da zorunlu eğitim 9 yıldır. İlk 6 yıl ilkokul, son 3 yıl da ortaokul eğitimi olarak sınıflandırılmıştır. Okullaşma oranları ise şu şekildedir: okul öncesi %65, ilkokul %99.999, ortaokul %99, lise %92, üniversite %39.

> Akademik yıl alışılmışın aksine 1 Nisan’da başlar ve 3 dönemden oluşur. Yazın 6 hafta, kış ve bahar aylarında ise 2 hafta ara tatilleri bulunur.

> Öğrenciler cumartesi yarım gün de dahil olmak üzere 5.5 gün okula gider.

> Japonya’da sağlıklı yaşama ve dengeli beslenmeye önem verildiği için okullarda profesyonel şefler tarafından öğlen yemeği hazırlanır. Okullarda yemekler standarttır, öğrenciler ve öğretmenler aynı yemeği yer. Yemekler sınıfta yenmek zorundadır..

> Okullarda temizlik görevlisi, hizmetli ve kapıcı bulunmaz. Öğrenciler kendi aralarında dönüşümlü olarak koridorları, sınıfları ve hatta tuvaletleri temizler. Bu uygulamanın amacı ise öğrencilere takım ruhunu aşılamak ve sorumluluk bilinci kazandırmaktır.

> Japon öğrenciler lise sonrası girecekleri sınava çok sıkı bir şekilde hazırlanmak zorundadırlar. Rekabet çok yüksektir. Hatta bu sınav dönemine Japonya’da ‘’sınav cehennemi’’ denir. Ancak öğrenciler için eğitim hayatının en güzel yılı üniversite hayatıdır ve hatta Japonlar üniversite eğitimine ‘’işten önceki tatil’’ derler.

> Japonya’da okul sonrası etüt ve özel dersler de oldukça yaygındır.

Devlet okullarında üniforma giyme zorunluluğu vardır. Saç ve kıyafet seçimi ortaokulda yapılır. Ortaokul eğitimi ilkokul eğitimine nazaran çok daha ciddi ve disiplinlidir. Üniforma giyme zorunluluğu bulunmasının sebebi ise öğrencileri disiplinli yetiştirmektir.