Etkin Ders Çalışma Düzeni Nasıl Olmalıdır?

Etkin Ders Çalışma Düzeni Nasıl Olmalıdır?

Ders çalışmak, disiplin ve özveri isteyen ancak düzenli ve doğru tekniklerle yapıldığı takdirde başarının elde edildiği, her öğrencinin sahip olduğu bir sorumluluktur. Bu sorumluluğu her öğrenci farklı şekillerde yerine getirir çünkü her öğrencinin ders çalışma stili farklıdır. Ancak her şeyde olduğu gibi ders çalışmada da düzen çok önemli rol oynar. Peki, doğru ve etkili ders çalışma düzeni nasıl olmalıdır? İşte size birkaç ipucu!

Önemli Olanın Çok Çalışmak Değil Verimli Çalışmak Olduğunun Farkına Varın!

Önemli olan 5-6 saat çalışmak değil, verimli çalışmaktır. Verimli çalışılan 2 saatlik ders, 5 saat verimsiz ders çalışmaktan çok daha faydalı ve daha az yorucudur. Program hazırlarken dikkat etmeniz gereken ilk ve en önemli adım budur.

Odanızın Ve Çalışma Masanızın Düzenine Dikkat Edin!

Dağınık ve pis bir yerde ders çalışmak dikkatinizin kolayca dağılmasına yol açar ve motive olmanızı zorlaştırır. Ders çalıştığınız ortamın aydınlık, ferah, düzenli ve temiz olmasına özen göstermelisiniz. Ayrıca çalışma masanızın düzenli ve derli toplu olması da derse adapte olmanızı kolaylaştırır. Bu nedenle masanızın üzerinde o an çalışacağınız ders dışında hiçbir dersin materyalini bulundurmamalısınız.

Teknolojik Aletleri Odadan Dışarı Çıkarın!

Bilgisayar, laptop, tablet, televizyon veya telefon bulunan ortamda ders çalışmamak uzmanlar tarafından tavsiye edilir. Özellikle televizyon sesinin olduğu ortamlar öğrencilerin ders çalışma heveslerini kırar ve dikkat sorunu yaşamalarına sebep olur. Ayrıca ders çalışırken telefonu kapatmak çözüm değildir.

Telefonunuzu ve bilgisayarınızı kapatıp başka bir odaya koymalısınız. Bunların yanı sıra masanızın üzerinde her daim bir masa saati bulundurmaya özen gösterin.

Hafta İçi Ve Hafta Sonu Yoğunluğunuzu Belirleyin!

Önemli olan verimli çalışmaktır bu nedenle hafta içi okuldan geldikten sonra hiç dinlenmeden saatlerce ders çalışmak size sadece zaman kaybettirir. Bu nedenle hafta içi ve hafta sonu kaç saat boş vaktiniz olduğunu tespit etmeli, bunun bir kısmını sosyal hayata bir kısmını da ders çalışmaya ayırmalısınız. Hafta sonu okul olmadığı için daha rahat olduğunuzu varsayarsak hafta sonuna daha yoğun bir program yapabilirsiniz.

Günün En Verimli Olduğunuz Saatini Belirleyin!

Bazı insanlar gece ders çalışmaktan daha fazla verim alırken bazı insanlar gündüz çalışmaktan daha fazla verim alır. Bu kişiden kişiye değişir. Günün hangi saat diliminde daha rahat ve verimli ders çalıştığınızı keşfetmeli ve o saatlere göre bir program hazırlamalısınız. Günün en verimsiz olduğunu düşündüğünüz anlarını da sosyal hayatınıza ayırabilir ve bu sayede bir denge kurabilirsiniz.

Derslerin Ve Konuların Bir Listesini Çıkarın!

Elinizde somut sonuçların olması her daim sizi motive eder. İlk önce bütün dersleri ve konuları bir kağıda yazarak sizi nelerin beklediğini görmelisiniz. Daha sonra da günün en verimli olduğunuz saatlerini de dikkate alarak ders programında bunları günlere, haftalara ve aylara bölmeli, kendinize ufak ve büyük çaplı hedefler belirlemelisiniz.

Hangi Derslerin Ard Arda Çalışılması Gerektiğini Belirleyin!

Bütün sayısal dersleri bir güne sözel dersleri bir güne olacak şekilde programlamak sizi ve beyninizi yorar. Onun için eğer günde 2 ders çalışmak gibi bir hedef belirlemişseniz birini sayısal birini sözel derslerden seçmelisiniz.

Bu sayede denge kurmuş olursunuz ve kendinizi daha az yorarsınız. Ayrıca bu sayede daha fazla verim alındığı da uzmanlar tarafından gözlemlenmiştir.

Formül Defteri Oluşturun!

Sayısal derslerde ders çalışma defteri dışında ufak bir formül defterinizin olmasını tavsiye ederiz. Ayrıca sözel ve eşit ağırlık öğrencileri de tarihi olayların veyahut yazar-eserlerin bulunduğu küçük defterler oluşturabilirler.

Kendinize Vakit Ayırmayı Unutmayın!

Ders çalışmak her öğrencinin kaçınılmak bir sorumluluğudur ancak kendinizi dış dünyaya kapatıp çok fazla ders çalışmak sağlıklı bir durum değildir ve başarılı sonuçlar doğurmaz.

Bu nedenle ders çalışmak ve sosyal hayata vakit ayırmak şeklinde hayatınızda bir denge kurmalısınız. İkisini de aksatmamalı, her iki durumda da kaliteli vakit geçirmeye özen göstermelisiniz.