Hiçbir zaman bitmeyen bir tutku olan bisikletin tarihini hiç merak ettiniz mi? Şimdi, merak etmenin tam vakti. 3 Ekim Cumartesi gününe kadar Bisiklet Koleksiyonunun açık olacağı Rahmi M. Koç Müzesi sizleri bekliyor.
“Bisikletin Mucidi Kimdir?” sorusunun cevabı 1960’lara kadar Leonardo da Vinci olarak cevaplanmıştır. 1492 yılında da Vinci’nin çizdiği düşünülen bir bisiklet resmine dayanan bu cevap, 1960’lar çizimin sahte olduğunun anlaşılmasıyla bisikletin tek bir mucidinin olmadığı pek çok kişinin katkısı ile bugünkü halini aldığı düşüncesine evrilmiştir.
Hem bir ulaşım aracı hem de eğlence için kullanılan bisikletlerin bu gizemli evrimi, Rahmi M. Koç Müzesi’nde keşfedilmeyi bekliyor.
Müze Koleksiyonundan Birkaçı:
Penny Farthing
İlk bisikletlerin pedalları ön tekere sabit olduğundan hızın arttırılması ön tekerleğin büyük olmasına bağlıydı. 1870’li yılların başında James Starley tarafından geliştirilen bisiklette bu türdendi. Penny Farthing adını, 19. Yüzyıl İngiltere’sinde değer ve boyut olarak birbirlerinin dörtte biri olan “Penny” ve “farthing” para birimlerinden almaktaydı.
Velosipet
1867’de velosipetleri seri olarak üreten ilk şirket, Fransız Michaux et Cie. Firması idi. Ayrıca ön tekerleğe bağlı ilk pedalları onlar kullanmıştır.
Jelley Bisiklet
Tehlikeli Penny Farthing sonrası ortaya çıkan güvenli bu bisiklet, 1891’de İngiltere Wandsworth’de A. Jelley & Co. tarafından yapılmıştır. 2004’te müze tarafından satın alınana kadar aynı ailenin elinde duran bisiklet günümüz bisikletlere dolgu lastikleri dışında banzemektedir.
Kolejiniseç Kolej Tercih Platformu olarak çocukların da ilgisini çeken bisikletlerin atalarını ailece ziyaret etmenizi tavsiye ederiz.