Farklı Bir Eğitim Yöntemi: Öğrenme Zümreleri

Farklı Bir Eğitim Yöntemi: Öğrenme Zümreleri
Bir sınıf hayal edin. Öğrencilerin kümeler halinde ayrı ayrı masalarda çalıştığı bir sınıf. Bir grup bir paragraf okuyup ve analiz ederken, bir başka grup matematiğin hayatımızdaki önemi üzerine bir video izler. Üçüncü grup akıllı tahta etrafında toplar ve Shakespeare dramalarını canlandırır. Başka bir köşede, öğrenciler edebiyat üzerine kısa bir metin yazmalarına yarayacak önemli terimleri bulmak için birlikte çalışırlar. Belli bir süre geçtikten sonra, öğrenciler görevlerini kendi aralarında değiştirirler. 
 
Uygulamak zor, bu tarz eğitim zümreleri oluşturmak da gerçekten zor olabilir. Ancak öğrencilerin eğitimi üzerindeki faydaları, bu zor işin değerli olmasını sağlar. Bu tarz öğrenme zümreleri tasarlamak için altı ipucu:
 
1. İçerikler akıllıca seçilmeli. 
Bazı eğlenceli birşeyler, renkli kağıtlardan bazı karakter şekilleri kesmek gibi bir şey, öğrencilerin hiçbir şey öğrenmesine yardımcı olamayabilir. Hedefler düzgün seçilmeli ve öğrencilerin onlara ulaşması için göstermeleri gereken çabaların belirlenmiş olması gerekir. Öğrencilerin algılarının açık olduğundan emin olmak için, her bir zümre tamamladıkları etkinlik için bir çalışma sayfasını doldurmaları istenebilir.
 
2. Değişikliğe açık olunmalı. 
Öğrencilerin bu zümrelerden yararlanmasının en önemli nedenlerinden biri; farklı görevleri olması. Öğrenci asla aynı şeyi uzun süre yapmıyor. Öğrenme odağını zümreden zümreye kaydırmak öğrencileri sürekli olarak odaklanmış tutar. 
 
3. Teknolojiden faydalanılmalı. 
Gruplardan biri, bir eğitim oyunu oynamak için akıllı tahta kullanabilir. Veya kısa bir videoyu izlemeleri ve ilgli sorulara cevap vermeleri istenebilir. Teknolojiyi kullanmak, olasılıklar dünyasını açar. Öğrencilerin zümre etkinlik sayfalarında bir şeyler tamamlamaları öğrenmelerinin somut kanıtlarını takip edebilmelerini sağlar.
 
4. Bireysel ve grup görevleri için öğrenciye fırsatlar sunulmalı. 
Her öğrencinin kendi öğrenmesi için sorumlu tutulmasının yanında öğrencilerin işbirliği yapmasına da izin verilmeli. Öğrenciler çalışma çizelgelerindeki kendi görevlerini tamamlayarak bir ekibin parçası olabilecekler. Böylece etkileşim potansiyellerini de açığa çıkaracak ve sosyalleşmelerine katkı sağlanabilecek. 
 
5. Zaman verimli kullanılmalı. 
Zamanlama, verilen bu örnekte çok önemlidir. Bir zümre çalışması beş dakika sürebilir, bir diğeri ise onbeş dakikda alabilir. Her zümre çalışmasını eşit sürede tutmak yerine spesifik zamanlar tayin etmek daha akıllıca olacaktır. Bir grup çalışmasını bitirdikten sonra boş boş oturup beklememeli, başka bir grup da çalışmalarını tıkıştırmaya çalışmamalı. 
 
6. Öğrencilere öğrendiklerini bir araya getirmelerinde yardımcı olunmalı.
Öğrenciler neden bu faaliyetleri yaptıklarına ilişkin hatırlatmalara ihtiyaç duyabilirler. Her zümre tamamladıktan sonra, bilgiyi sentezlemeleri istenebilir. Öğrendiklerini yansıtmalarına yardımcı olmak için bütün parçaları bir araya getirmeleri istenmeli. Gerekli görülürse çalışılan konuları içeren sorular çözdürülebilir.
 
Öğrenme zümreleri uygulaması ile öğrenciler sadece arkalarına yaslanıp not almazlar. Pasif öğrencilik yerine aktif öğrenci haline gelirler.