Çocuğumun Kaygılarına Nasıl Yardımcı Olabilirim?

Çocuğumun Kaygılarına Nasıl Yardımcı Olabilirim?

Kaygı, istenmeyen bir durum karşısında gösterilen fiziksel ve bedensel tepkilere denir. Hemen hemen her insanda bulunan, bulunması olağan olan bu duygu bazen sürekli ve şiddetli hale gelebilir ve işte bu noktada bir ‘hastalık’ ya da ‘rahatsızlık’ olarak tanımlanır. Özellikle stresli bir işte çalışanlar ve okul çağındaki çocuklarda görülen kaygı bozuklukları hayatı olumsuz etkiler.

Yetişkin insanların kaygılarıyla baş etmeleri daha kolaydır ancak çocuklar için bu durum bazen zorlayıcı olabiliyor. Ebeveynler ve öğretmenler olarak kaygılı çocuğa yardımcı olmalı ve kaygı bozukluğunun önüne geçmelisiniz. Zira hayatının ilerleyen zamanlarında bu bir hastalığa dönüşebilir, özel ve sosyal hayatını olumsuz etkiyebilir hatta tedaviye ihtiyaç bile duyulabilir. Peki, kaygı sorunu yaşayan bir çocuğa nasıl yardımcı olabilirsiniz?

Kaygı Duygusunu Ortadan Kaldırmak Yerine Bununla Nasıl Başa Çıkacağını Öğretmelisiniz!

Hiçbir ebeveyn çocuğunu huzursuz ve kaygılı görmek istemez ancak kaygı duygusunun dozunda ve zamanında hissedilmesinin olumlu bir tutum olduğunu unutmamalısınız. Bu yüzden de çocuğunuzda bu duyguyu yok etmek yerine kaygılarıyla nasıl başa çıkabileceğini öğretmeniz daha sağlıklı bir davranış olur.

Realist Ancak Pozitif Bir Tutum Takının!

Çocuğunuza ilerde onu hayal kırıklığına uğratacak geçici çözümler sunmamalısınız. Sınavlardan kesinlikle iyi alacağına, onun yanında değilken ona zarar gelmeyeceğine veya çok başarılı olacağına dair kesin yargılarla onu desteklemek anlık bir çözüm olsa da uzun vadede çocuğunuzu daha kaygılı ve umutsuz bir insana dönüştürebilir. Bu yüzden çocuğunuza istenmeyen durumların üstesinden gelebileceğine dair güvendiğinizi ifade eden pozitif ve realist bir davranış sergilemelisiniz.

Çocuğunuza Rol Model Olmalısınız!

Çocuklar için en iyi rol model her zaman ebeveynlerdir. Siz sürekli kaygılı ve tedirgin bir halde olursanız çocuğunuz bu durumdan olumsuz etkilenebilir. Önce kendi kaygılarınızla başa çıkmayı öğrenmelisiniz ancak bundan sonra çocuğunuza yardımcı olabilirsiniz.

Kaygısını Tetikleyici Sorular Sormamalısınız!

Herhangi bir konuda kaygılı olan çocuğunuza bu durumu gözünde büyütecek veya büyük bir sorun varmış hissi uyandıracak sorular sormamalısınız. Eğer çocuğunuz bir şeyden korkuyorsa ‘’Bu seni çok mu korkutuyor, neden korkuyorsun?’’ demek yerine ‘’Bu konuda ne hissediyorsun? Sana nasıl yardımcı olabilirim?’’  demeniz onun için daha yararlı olur.

Nefes Egzersizleri Yaptırın!

Kaygılı durumlarda beyin endişelere odaklanır ve kalp atışlarının hızlanmasına sebep olur. Bu durumda çocuğunuzun daha fazla kaygılanmasına yol açar. İşte tam bu noktada çocuğunuza nefes egzersizleri yaptırarak sakinleşmesini sağlayabilirsiniz. Çok kolay ve etkili bir yöntem olduğu bilim adamları tarafınca da kanıtlanmıştır.