Ders çalışırken ya da okullarda/sınıflarda ders dinlerken öğrencilerin yaptığı hatalardan biri, hayallerinin zihinlerini ele geçirmesine izin vermektir. Hayallerin renkli bir o kadar da yapay olduğunu fark eden öğrenci ise hayallerin gücünü kontrol edebilen konuma geçmektedir. Elde ettiği gücün sınırlarını ise yapacağı hamleler belirleyecektir. Bu noktada devreye en büyük etken olan çevre girmektedir. Dikkat dağıtmayacak özveri ile hazırlanmış ortamlar verimli ders dinleme de en büyük yardımcıdırlar. Verimli sınıf ortamlarına ülkemizdeki birçok kolej ve özel okullarda şahit olmaktayız. Özellikle günümüzde oldukça farklı sınıf konseptlerinde kolej ve özel okulların açılması eğitimde bir reform niteliği taşımaktadır.
Herhangi bir kolej veya özel okulu incelediğimizde çok katlı olmayan mimarileri, geniş ve bol yeşil alanları, öğrenci başına düşen oyun ve etkinlik alanlarının diğer okullara oranla yüksek olması, bina içinde gereksiz ve boş koridorlara rastlanmaması, öğrencileri dışarıdan izole etmeyen, kendilerini hapis gibi değil de gayet özgür hissetmelerini sağlayan şeffaf kapıların olması dikkatlerimizi çekmektedir.
Sınıf içindeki rahatlık üzerine kurulan yükseklikleri ayarlanabilen öğrenci sıralarının, akıllı tahtalardan akıllı laboratuvar imkanlarına kadar öğrenme ortamında öğrenci ev huzurunu hissedebilmektedir. Ayrıca bazı özel okullarda dersliklerin arka bölümlerinde bulunan öğretmen odalarında öğretmenlerin öğrencilerle bireysel olarak görüşme ve ilgilenme imkanları bulunabilmekte, böylece öğrencilerin gerek okul hayatlarına gerekse sosyal hayatlarına daha iyi uyum sağladıkları görülmektedir.
Ayrıca kolejler bünyelerinde bulunan büyük konferans salonlarındaki LED ekranlarda haftalık önemli ve güncel olayların, haberlerin öğrencilerle birlikte kritik edilmesi, eğitim dünyasında yaşanan gelişmelerden haberdar edilmeleri sağlanmaktadır.
Kolejlerin mimari yapılarında göze çarpan bir diğer detay ise; canlı renklerle öğrencilerin enerjilerinin kontrol edilip dinamik kalmasının sağlanmasıdır. Bu düşünce ile gerçekleştirilen hamleler özel okullar için göz ardı edilemez gelişmelerdir. Kolejlerin duvarlarında bulunan ve estetik bir görüntü sağlayan tablolarla öğrencilerin görsel farkındalıklarının geliştirilmesi amaçlanmaktadır.
Unutulmamalıdır ki eğitim sadece binalar içerisinde anlatılan müfredat değildir. Okulun binasından, öğrencilerine sunduğu müfredat dışı sosyal-kültürel aktivitelere kadar her konu eğitim içerisinde yer almaktadır. Kolejiniseç Kolej Tercih Platformu ekibi olarak özel okul tercih ederken okulların fiziki yapılarını da göz önünde bulundurmanızı öneririz. İyi bir eğitim öğretim yılı ve başarılar dileriz.