Bilimsel bilgi öğrenciler için her zaman bir hobi ve eğlenerek öğrenme aracı olmuştur. Öğrencilerini bir amaç ve hedef doğrultusunda yetiştirmek isteyen her öğretmen ise farklı yöntemlere başvurarak öğrencilerinin ilgilerini canlı tutmayı kendisine hedef edinmiştir. Peki öğretmenler veya veliler öğrencilerin bilimsel bilgi seviyelerini yükseltmek için neler yapabilirler? İşte pratik cevaplar:
Botanik Bilimi
Botanik Bilimi veya Bahçe Sanatı; her ne kadar kulağa teknolojiden uzak eski zamanlar uğraşı olarak gelse de, bir öğrencinin bilimsel girişimlerinin temelini oluşturan klasik bir başlangıç adımıdır. Herhangi bir meyve, sebze veya çiçeğin geçirdiği evrelerin farklı teknik usul ve yöntemlerle yeni türlere evrilmesi genetik bilimine kapı aralaması itibariyle günümüzde bilim dünyasında önemli bir yere sahiptir.
Bir mikroskop yardımıyla sapları, yaprakları vb diğer organları incelemek öğrencilere yeni ufuklar açacak, onların bilme olan isteklerini uyandıracaktır.
Mikroskopla İnceleme Yapmak
Bir dönemin en önemli eğlence ve öğrenme aracı olan mikroskop ilgi çekici olma özelliğini hala koruyor. Bütün bir dünyayı gözünüzün önüne getiren mikroskoplar artık modern özellikleri ile farklarını bir kez daha ortaya koyuyorlar.
Geniş bir çeşitlilikte özellikler sunan mikroskoplar; LED aydınlatmaları, yeni nesil gözmercekleri, üç mercekli yapıları ile öğrenciler için artık daha cazipler. Birçok mikroskop bu özelliklerine oranla makul fiyatları ile eğitim dünyasında yardımcı araçlar olarak yer almaya devam ediyorlar.
Astronomi Bilimi
Astronomi ile öğrencilerin önünde bir dizi bilimsel disiplinin kapısı açılmaktadır. Fizik, matematik, geometri ve kimya astronomi biliminin belli başlı parçalarından sadece bir kaç tanesidir. Gökyüzünü ve gök cisimlerini incelemek onları kaydetmek eskisinden daha kolay. Böyle olunca öğrencilerin astronomiye olan ilgilerini canlı tutmakta yeterince kolay oluyor. Öğrencileriniz Teleskoplar sayesinde gök cisimlerinin hareketlerini izleyebileceği gibi görselleri bilgisayarlara kaydederek onlardan sunumlar hazırlayabilirler böylece bir kaç etkinliği aynı anda gerçekleştirerek bilimsel bilgilerini tazeleyebilirler.
Unutmamak gerekir ki birçok kuyruklu yıldız ve gök cismi profesyönel olmayan gökbilimciler ve bilime meraklı bilim insanları tarafından keşfedildi. Sadece bu bilgi bile öğrencilerinize ilham olmaya yeterli olacaktır.
Roket Bilimi
Birçok öğrencinin sadece televizyonlardan ve internet üzerindeki videolardan izleyebildikleri roket fırlatışları, roketin ve ekin hazırlıkları, onların zihinsel ve eğlenceli sosyal dünyalarının hepsi, öğrencilerin gıpta ile seyrettikleri anlardır. Ülkemizde bazı özel kurumların bu tarz eğitimleri verdiği ve gençlere roket bilimi üzerine bir dizi tanıtıcı seminer ve filmler sunduğu kampların yanı sıra üniversitelerin genç bilim insanlarına özel imkanlar hazırladıkları kurslar meraklı gençleri bekliyor.
Bilgisayar Bilimleri
Bilgisayar denildiğinde ne yazık ki akla oyun ve eğlence aracı gelmektedir. Son dönemde kolejlerin ve özel eğitim kurumlarının katkılarıyla bu algı biraz kırılmış da olsa hala tam olarak silinmiş değildir.
Özellikle yazılım ve donanım kısımlarında ülkemizde var olan insan kaynağı açığını erken yaşlarda bu alanlara yönlendirilmiş genç beyinlerle kapatmamız mümkündür. Bunun yolu ise bu konularda ilgili olan gençlerin önlerinin açılması ve bu alanda uzmanlaşmalarının sağlanmasıdır.
Yukarıda saydığımız bilimsel bilgiler aslında her öğrenci için birer araçtır. Öğretmenlerinin yönlendirmeleri ve kendi istekleri doğrultusunda seçecekleri, öğrenecekleri ve geliştirecekleri bu bilim alanları genel anlamı itibariyle bilime, bilmeye ve öğrenmeye adanmış bir hayatın temel adımlarını oluşturacaktır. Unutmamalıyız ki öğrencilerimizi temel olan bu bilim alanlarına yönlendirme çabalarımız özel bir eğitimin sonucu olacaktır.