Okul Seçim Sürecini Nasıl Yönetmeliyiz?

Okul Seçim Sürecini Nasıl Yönetmeliyiz?

Çocuğumuz için okul seçerken; okulun eve yakın olmasına mı öncelik vermeliyiz, eğitim kadrosuna mı? Okulun fiziki ve sosyal imkânları ne kadar önemli? Bu gibi sorulara cevap aradığımız bu sürece “Okul Seçim Süreci” diyebiliriz. Bu süreci daha hızlı ve daha efektif geçirebilmek için irdelenmesi gereken bazı başlıkları siz değerli velilerimiz için derledik.

> En İyi Okul Eve Yakın Olanıdır

Veliler olarak aklımıza bir okul varsa o okulun faydalarına ve zararlarına bakarken göz önünde bulundurmamız gereken en önemli madde, çocuğumuzun bir saatten fazla yolda kalmaması şeklinde olmalı. Çocukların ulaşım için harcadıkları süre, en fazla gidiş-dönüş iki saat olmalı. Bunun ötesi öğrenciler için sakıncalı olabilir.

> Öğretmen Kadrosuna Dikkat Edilmeli 

“Okul Seçim Süreci” olarak adlandırdığımız bu süreçte araştırdığımız okulun öğretmen kadrosu son derece önemli. Eğitime ve çocuğumuza kıymet veren veliler olarak okula gitmeli, birebir görüşmeler gerçekleştirmeli öğretim kadrosu hakkında bilgi sahibi olmalıyız. Bu süreçte bize en çok yardımcı olabilecek kişiler tabi ki o okulun eski velileridir. Onlarla iletişime geçmek bu süreçte bize yeni veli adaylarına oldukça yarar sağlayacaktır. Tabi ki yeni velilerle de konuşulması yarar sağlar. Okulun eğitim kalitesi eskiden çok iyi olup, sonradan düşmüş olabilir. Bu iş için biraz emek harcamak gerekiyor.

> Okul Çevresi Sağlıklı Olmalı

Okul seçim sürecinde diğer önemli kriterlerden biri de, okul çevresi. Okul çevre açısından ne kadar düzgün, sorunsuz, oksijeni bol, trafiği az bir yerdeyse o derece sağlıklıdır. Okul etrafında çocukların gelişimini etkileyecek zararlı sayılabilecek mekânlar olmaması gerekiyor.

> Sınıf Mevcudu Öğrenilmeli

12 ila 30 öğrenci arasındaki sınıf mevcudu ile eğitim sorunsuz götürülebilir. 24 öğrencili bir sınıf kaliteli eğitim için idealdir. Ancak 30’un üzerindeki mevcutlarda kaliteli eğitim yapmak öğretmenler ne kadar başarılı olsalar da biraz zordur. 

> Okulun Eğitimdeki Hırsı Ne Düzeyde

İncelediğimiz okul, son derece hırslı mı? Eğitimde çocukların gelişimini ön planda tutuyor mu? Öğrenciye önem veriyor mu? Onların yeteneklerini bulup ortaya çıkarabilecek tarzda mı bir eğitim veriliyor yoksa sadece sayısal başarıya mı odaklılar? Veliler olarak, bu yönleri de düşünmeliyiz. 

> Çocuğumuzu Tanımalıyız

Okulun merkezi sınavlardaki başarı oranı veya genel olarak akademik başarısı önemli tabii ki. Ama en hassas kıstas, bu akademik başarı ölçütü çocuğumuzun seviyesine uygun mu? Seviyesi yeterli olmayan çocuklar, akademik başarısı yüksek diye bir okula verilirse muhtemelen iyi sonuçlar alınamayacaktır.

> Okul Ücretine Göre Seçim Yapılmamalı

Okulun ücretleri çok uygun diye sadece parayı düşünerek bir okul seçim yapılmamalı. Önce o çok düşük ücretli okulun kalıcı, güvenilir olup olmadığı da bir araştırılmalı. Okul ücretleri biz veliler için önemli bir kıstas ancak belli bir rakamın altına inildiğinde o eğitim öğretimden hayır gelmeyebilir. Bunu da düşünmeliyiz.

> Okul Kademelerine Göre Seçim

Anaokulu ve ilkokul: “Okul Seçim" sürecinde, anaokulu ve ya ilkokul incelerken öncelikle çocuğumuzun yetkinliklerini yakalayıp ortaya çıkarabilecek bir okul mu, buna bakmamız gerekir. Bu yaşlar çocukların yeteneklerinin ortaya çıktığı ve geleceklerinin şekillendiği yaşlar. Bu yaş grubundaki öğrencilere eğitim veren bir okulun, sayısal başarıdan ziyade temel eğitime çok önem veren bir kurum olması gerekir.

Ortaokul ve lise: Ortaokul ve lise seçiminde ise biraz daha akademik başarıya yönelmemiz, sosyal konulara önem vermesi gerekir. Çocuklarımız değerlerden ve sosyallikten uzakta yetişmemeliler. Dolayısıyla değerler eğitimi ile sosyal ve duygusal öğrenmeye de özen gösteren okulları “Okul Seçim” sürecimizde dikkatle incelememizde yarar var.

Peki, okulumuzu seçtik ancak belli bir süre sonra bu okulla ilgili memnuniyetimiz gittikçe azalmakta ve çocuğumuzu bu okuldan almak istiyoruz. Unutmayalım ki, nakil seçeneğimiz her zaman var. Bu nakil hakkının kullanılabilmesi için, öğrencinin okula başlamasının üzerinden bir ay geçmesi gerekir ki öğrenci en azından o okulu isteyip istemeyeceğine karar verebilsin. 

Özel okullarda alınan ücretlerin iadesiyle ilgili konuda, naklin bir gerekçesi olmalı. Keyfi nakillerde veli, özel okul ücretini iade alamayabilir. Sağlık raporu ya da okulun eğitim öğretim ortamının bozulduğuna dair müfettiş raporu gibi yönetmelikte geçen özel hükümler varsa ancak geri ödeme talep edilebilir.

Ayrıca veliler olarak, çocuklarınız için kaliteli ve başarılı bir geleceğin kaliteli ve başarılı bir eğitimden geçtiğini unutmayın.

Kolejiniseç Kolej Tercih Platformu olarak çocuklarınızın eğitim hayatı boyunca her zaman siz değerli velilerimizin yanındayız.