Özel Okullara Büyük İlgi..!

Özel Okullara Büyük İlgi..!

Geçtiğimiz yıl devlet teşvikleri ile ilk kez özel okula başlayan 248 bin öğrenci kolejli oldu. Geçen yıla göre artış oranı ise; %47 oldu. Böylece 1 milyon 150 öğrenci özel okulda eğitim görecek.

Özel okullara olan bu ilgi devlet okullarının yoğunluğunu azalttığı gibi kolejlerin faaliyet ve aktivitelerini artırmalarına neden oldu. MEB Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürü Ömer Faruk Yelkenci bilgilendirmede bulundu.

Özel okul temsilcileri ile sürekli iletişim halinde olduklarını vurgulayan Yelkenci, sıkı bir iş birliklerinin olduğunu ve dönüşüm ve teşviklerle özel okullarda niteliğin kalıcı şekilde yükselmeye devam ettiğini anlattı.

Yelkenci, “2014-2015 eğitim öğretim yılında, özel okullarda öğrenim gören öğrenci sayısı 778 bin oldu. Bu artış, Cumhuriyet tarihinin rekoruydu" dedi.

2015-2016 eğitim öğretim döneminde ise özel okula giden öğrenci sayısının, geçen yıla oranla yüzde 47 artış göstererek 1 milyon 150 bine çıktığını bildiren Yelkenci, şöyle devam etti:

"Bu oran, geçen yılın rekorunun da üzerinde. Bu oranın içinde temel liselere devam eden 192 bin 600 öğrenci de bulunuyor. Temel liseler, yasa gereği 2018-2019 eğitim öğretim yılı itibarıyla kapanacak. Bu kapsamda, temel liselerdeki öğrenci sayısını dikkate almadığımızda bile özel okul öğrenci sayısı, geçen yıla göre yüzde 23 oranında artmış oluyor. Bu da bir rekor."    

Bu eğitim öğretim döneminde özel okullaşma oranının yüzde 7.4'e ulaştığını vurgulayan Yelkenci, MEB Planlamasında 2018-2019 Eğitim Öğretim yılı sonu itibarıyla özel okulların bütün okul kademelerindeki ortalamasının yüzde 12'ye çıkarılmasının hedeflendiğini, son verilerle bu hedefe ciddi anlamda yaklaştıklarını aktardı.    

"400 bin öğrenciye teşvik verdik"    
Eğitim öğretim desteğinin yanı sıra dershanelerin dönüşümü ve kurumlara yönelik teşviklerin mevzuatının hazırlanmasıyla artış oranının yüzde 20'lerde gerçekleşeceğini tahmin ettiklerini anlatan Yelkenci, konu ile ilgili istatistikleri de aktardı:

"Geçen yıl 167 bin, bu yıl da 228 bin öğrenci olmak üzere 400 bin öğrenciye teşvik verdik. Bu öğrencilerin bir kısmı mezun oldukları, bir kısmı da okul öncesinden ilkokula geçişten dolayı bu yılın başında sistemden düştüler. Şu an itibarıyla 350 bin öğrenciye teşvik veriyoruz. Teşvik kapsamında dönem sonu itibarıyla kurumlara ödenen rakam 1 milyar 213 bin lira olacak. Bunun ciddi bir rakam olduğunu düşünüyoruz.    

Teşvik kullanan 400 bin öğrenciden geçen yıl 100 bini, bu yıl da 148 bini olmak üzere 248 bin öğrenci ilk kez özel okula gitti. Türkiye'deki dersliklerde ortalama öğrenci sayısını 29 olarak düşünecek olursak bu sayı, 8 bin 500 dersliğe tekabül ediyor. Yani, devlet 248 bin öğrenci için 8 bin 500 derslik hazır etmek durumundaydı. Öğretmen başına düşen öğrenci sayısına baktığımız zaman 13 bin öğretmen anlamına geliyor. Yani bu kadar derslikle bu kadar öğretmeni özel sektör karşılamış ve devletin üzerinden bu yükü almış oluyor."    
Özel eğitim desteğiyle ilgili bazı eleştiriler yapıldığını hatırlatan Yelkenci, teşvikin yüzde 81'inin, geliri 1000 ila 4 bin 500 lira olan ailelerin çocuklarına verildiğini söyledi.    

Engelli bireylere destek miktarı 1 milyar 965 milyon liraya ulaşacak    
Yelkenci, Genel Müdürlüğün eğitim kurumlarının çeşitliliği noktasında da farklı bir yönü bulunduğunu, kurum sayısının 21 bin 732 olduğunu anlattı. Bu kurumlar arasında yer alan rehabilitasyon merkezlerinde, dernekler ve sektörle sıkı işbirliği içinde çalıştıklarını dile getiren Yelkenci, ayrıca bir çalışma grubu oluşturduklarını ve son 2 yıllık dönemde sektörün sorunlarının yüzde 80'ini çözdüklerini belirtti.

Bu oranın, sektör temsilcileri tarafından dile getirilen oran olduğunu aktaran Yelkenci, kalan yüzde 20'nin çözümüyle ilgili çalışmalarının devam ettiğini söyledi. Özel rehabilitasyon merkezlerinde destek eğitimi alan engelli bireyler için verilen teşvik ve destek miktarının bu yıl 1 milyar 965 milyon liraya ulaşacağını belirten Yelkenci, bu oranın, devletin alanı önemsediğinin göstergesi olduğunu anlattı.