Pozitif Disiplin İçin Ebeveynlere 7 Öneri..!

Pozitif Disiplin İçin Ebeveynlere 7 Öneri..!

Ebeveynlik tek yönü olan ve tek düze gelişen bir durum değildir. Kompleks bir yapıya sahip ve karmaşık görevler içermektedir. Yeri geldiğinde bir doktor, öğretmen, anne veya baba, arkadaş, sırdaş diğer birçok role bürünen ebeveynlerin en fazla önem verdikleri konuların başında ise disiplin gelmektedir.

Disiplin konusu ebeveynlerin çocukları için en iyiyi ve en güzeli istedikleri, onları yerine göre ödüllendirip yerine göre cezalandırdıkları bir durum olarak algılanmaktadır. Halbuki disiplin özü itibariyle öğretmek ve yön vermek anlamlarına gelmektedir. Günümüzde ise pozitif disiplin olarak adlandırılan çocukların kendi hareketlerini kontrol edebilmelerine ve problemlerini çözmelerine yardımcı olan bir yapı oluşturulmaktadır.

Peki ebeveynler pozitif disiplin konusunda neler yapmalıdırlar?

Davranışların Ardındaki Gerçek Sebepleri Anlamak
“Çocuklarımızı Geliştirmek, Kendimizi Geliştirmek” adlı kitabında yazarı olan Naomi Aldort çocuklar sergiledikleri tutumların güzel ve iyi davranışlar olmasını isterler diyor. Fakat bazı durumlarda esas noktayı atlayabilirler bu gibi durumlarda nedenleri sorgulamak ebeveynlere düşmektedir.

İyi veya kötü herhangi bir davranış sergileyen çocuk, ki çocuklar kötü davranış sergilediklerini düşünmemektedirler onlar hep iyiye yönelik davranışlarda bulunurlar fakat sonuçlar her zaman doğruya veya iyiye çıkmayabilir, aslında neyi amaçlamaktadır? Ebeveynlerin sorması gereken esas soru bu olmaktadır. Sonuçlara göre hareket etmek kolaya olmakta ve sorunları çözmek yerine durumu daha karışık hale getirmektedir. Çocuklarımızı yargılamadan önce yaptıklarının nedenleri düşünmeli ve o nedenleri göz önüne alarak onlara yardımcı olmalıyız.

Çocuğunuzu Değil Kendinizi Kontrol Etmeye Odaklanın
“Pozitif Disiplin Konusunda Bir Rehber: Giriş” adlı kitabın yazarı Dr. Katharine C. Kersey ise konuya farklı bir açıdan yaklaşıyor ve ekliyor: “olayların yaşandığı andaki durum ve sıcaklık ile sakin kalmayı başarmak sonuca giden yolda ilk adım olmaktadır.”

Çocuklar istemediğimiz davranışlar sergileyebilirler bu gayet normal bir durumdur. Fakat onlar bağırdıklarında sizde onlara bağırırsanız bu sonuca giden ve düzeltilmesi gereken durumu kör düğüm edecektir. Bunun yerine olay anında soğukkanlılığınızı korumanız için içinizden ona kadar sayabilirsiniz. Bu yeterli değilse ufak bir yürüyüş kendinize gelmenize yardımcı olacaktır.

Unutmamak gerekir ki kızgınlık ve öfke olumsuz davranışları arttıracak pozitif disiplinin önüne geçecektir.

Çocuklarınızdan Beklentilerinizde Tutarlı Olun
Ebeveynler; çocuklarının sergiledikleri bazı yanlış davranışların geçeceği düşüncesi ile duruma karşı sessiz kalmaktadırlar. Böyle durumların çocukların karakter oluşumunda geçici olmadığını vurgulayan Aldort, çocuğun bu olumsuz davranışı benimseyeceğinin uyarısını yapmaktadır. Böyle durumlarda olayın ilk anında müdahil olmanız disiplin sağlamada size artı yararlar sağlayacaktır.

Kuralları oluştururken; temel neden ve istekleri doğru belirlemeniz ve tutarlı davranmanız, çocukların kurallara olan inancını ve kuralların sorgulanamayacağı düşüncesini zihinlerinde yerleştirmelerini sağlar. Çünkü çocuklar kuralları sizinle tartışarak esnetebileceklerini düşünürler. Bu gibi durumlarda ilk söylediğiniz kuralı değiştirme ya da esnetmeyi düşünmeyin eğer kuralınız yanlış veya fazla katı değilse.

İstediğiniz Davranışları Sergilerken İlginiz Arttırın Aksi Durumlarda Azaltın
Çocuklar bazı zamanlar sizin dikkatinizi çekmek için farklı davranışlar sergileyebilirler. Olumlu veya olumsuz bu gibi durumların üstesinden gelmek için net ve tutarlı olmak yeniden ilk kural olmaktadır. Olumlu davranışlar sergilediğinde onu takdir etmek ve cesaretlendirmek için onunla ilgilenmeye daha fazla dikkat edin. Böylece vermek istediğiniz doğru ve yanlış mesajını çocuklar çok daha pratik bir şekilde alacaklardır. Unutmayalım ki çocuklar ebeveynlerinin hoşuna giden şeyleri yapmaktan zevk alırlar fakat neyi neden yaptığını bilerek davranması çocukların karakter oluşumu için önemli bir kıstastır.

Rehberlik, Rehberlik, Rehberlik
Çocuklar sürekli “hayır” veya “yapma” sözcüğünü duymaktan sıkılır ve bunun aksini yapma uğraşı içerisine girer. Bu olumsuz söylemler yerine daha olumlu ve yapıcı sözlerle çocukların teşvik edilmesi ve yönlendirilmesi daha uygun olacaktır. Pozitif disiplin için gerekli olan olumsuz davranışları silmek değil olumsuz davranışları olumlu bir rehberlik ile olumlu davranışlara çevirme yöntemidir. Bunun için çocuğunuzla olumlu kelimeler ve davranışlarla yapacağınız konuşma ve düzeltmeler çocuğunuzun pozitif yönde karakter değişimi yaşamasına yardımcı olacaktır.

Evinizin Atmosferini Oluşturun
Evinizde oluşan atmosfer çocuğunuzun pozitif disipline edilmesine yardımcı olacak önemli bir etkendir. Eviniz içerisinde yaşanan sevgi ve saygıya dayalı ilişki ve davranış biçimleri çocuğunuzun da sosyal hayatta aynı şekilde davranışlar ve ilişkiler geliştirmesini sağlayacaktır.

Aile içerisindeki ilişkiler ve bağlar huzurlu ve olumlu bir ortam oluşmasının en önemli adımıdır. Ebeveynler olarak sizin yapmanız gereken bu ortamın oluşması için aile bireylerini bilgilendirmek ve bu ortamın varlığını tesis etmektir.

Bilgisayar ve Medya Kullanımı
Televizyon, video oyunları, sosyal medya kullanımı ve internet. Hepsi çocuklarınıza mesajlar yolluyor. Neyi nasıl ve ne şekilde yapacağına dair çocuğunuza bir çok bilgi ve istek gönderen ve çocuğunuzun zihninde karmaşa yaratacak bu gibi araçlar sizin dışınızda çocuğunuzun gelişimine etki edecek unsurlardır. Pozitif disiplin için çocuğunuza bu gibi araçların kontrollü ve güvenli bir şekilde kullanımının öğretilmesi ve bu konuda rehberlik edilmesi gerekmektedir.

Pozitif Disiplin için önerdiğimiz bu 7 madde ile doğru bir başlangıç yapmanız mümkündür. Bütün bu sayılan önerilerin öznesi ise ebeveynlerdir. Özellikle annelerin çocukları ile geçirdikleri kaliteli zaman çocukların gelişimi için önemli geri dönüşler sağlayacaktır. Çocuklarınız en çok sizinle oynamayı, sizin tarafınızdan takdir görmeyi istemektedir. Sizin çocuğunuza yapacağınız en temel yatırım onlarla ilgilenmek ve onlara rehberlik yapmaktır. Kolejiniseç Kolej Tercih Platformu olarak mutlu bir hayat dileriz.