Sağlıklı Çocuk Sağlıklı Oyun

Sağlıklı Çocuk Sağlıklı Oyun

Oyun; eğitim ve öğretimin en önemli aracı iken, çocuk için kendini ifade edebilme ve evrensel bir etkinlik oluşturabilme aktivitesi olmaktadır. Ve oyunun en önemli katkısı şüphesiz; gelecekte hem fiziki hem de ruhsal açıdan sağlıklı bireyler yetiştirmek ve topluma katkı sunmak olacaktır.

Bir çocuk için hareket gelişim sürecinin en önemli evresi olan çocukluk döneminde olmazsa olmaz en büyük ihtiyaçtır. Bu dönemde gerçekleştirilen oyun ve spor gibi her türlü faaliyet desteklenmeli, çocuklarımız bu konularda cesaretlendirilmelidir. Uluslararası Çocuk Oyun Hakları Malta Deklarasyonu’nda “oyunun beslenme ve eğitim faaliyetlerinin yanında her çocuğun gelişimi için yaşamsal önemi olduğu” vurgulanmıştır. 

Peki Hangi Yaş Aralığında Ne Tarz Oyunlar Oynanır?

0 – 2 yaş döneminde çocuklar bedenlerini ve çevrelerini öğrenme ve tanıma aşamasında oldukları için bu dönmede işlevsel oyun olarak tanımlanan oyunlar, çocuğun bedenini, nesneleri ve bunların fonksiyonlarını tekrarlaması, öğrenmesi ve bütün bu döngüyü oyun haline getirmesi şeklinde gerçekleşmektedir. Elindeki herhangi bir nesne ile bir yere vurduğunda çıkan sesi duyan çocuk bunu başka nesnelere deneyerek aynı sesi duyma eğilimine girer ve ses oyunları oynayabilir.  Bu oyun tarzına Alıştırmalı Oyun denilmektedir.

2 – 12 yaş arasındaki dönemde çocuklar genellikle çevresinde yaşadığı olayları, kişileri, nesneleri ve hayvanları taklit etmeye başlarlar. Bu taklitler ile olayları anlayışları, algılayışları farklılaşır, gelişir ve tamamlanabilir. Bu dönemin ilk evresinde kurallar ve iş bölümleri öğrenilirken 7 – 8 yaşlarında itibaren kurallara amaçlarda eklenmektedir. Bu oyun tarzına Sembolik Oyun denilmektedir.

12 yaş sonrasında artık Kurallı Oyun dönemi başlar ki çocuk oyunda daha mantıklı ve sosyaldir. Kuralları kesin oyunların yanı sıra karmaşık kurallı olan sek sek, saklambaç gibi sokak oyunlarının yanı sıra, satranç ve dama gibi zeka oyunları bu dönem çokça görülen oyunlar arasındadır.

Sokakta Oyun Oynamanın Yararları

Yaz tatili ile birlikte çocuklarımız artık okullarda değiller ve evlerde bilgisayar veya televizyon başında zaman geçirmekteler. Okul dönemlerinde okulların yeşil alan veya bahçelerinde kısmi de olsa zaman geçiren öğrenciler yazın güneşten yeterince yararlanmaları gerekirken kapalı alanlarda zaman geçirmeye daha fazla eğilimli olmaktalar. Hal böyle olunca ebeveynlere önemli görevler düşmekte; çocuklarımızı açık alanlarda vakit geçirmeye yönlendirmek.

Faydaları saymakla bitmeyecek açık alan faaliyetlerinin sağlık ve gelişim açısından önemi bilinen bir gerçektir.

  • Güneş ışınlarının vücutta D vitamini oluşturduğu,
  • Dokuların açık havada daha iyi oksijen alması,
  • Fiziksel aktivitelerin vücut sisteminin düzenli çalışmasını sağlaması,
  • Kan dolaşımının hızlanması ile büyümenin sağlıklı ve hızlı gerçekleşmesi,
  • Ve mutluluklarının artmasını sağlaması,

açık alan faaliyetlerinin faydalarındandır. Yine macera parklar, oyun alanları ailecek birlikte vakit geçirilebilecek eğlence alanlarının başında gelmektedir. Ayrıca yaz kampları çocuklarımızın yaşlarına göre birçok fayda sağlayacakları, fiziksel ve zihinsel gelişimlerinin yanı sıra doğayı ve kendilerini tanımalarına imkan verecek birçok güzel aktivite sunmaktadır.

Bu bağlamda yaz kampları ile ilgili olarak daha önceden sizlere sunduğumuz “Yaz Kampları Öğrencileri Bekliyor” haberimiz de ilginizi çekecektir.
http://www.kolejinisec.com/haber-detay/yaz-kamplari/

Kısaca oyun ve özellikle açık havada oynanan oyunlar, çocukların güneşten bolca faydalanmalarına, temiz havada daha sağlıklı oksijen almalarına, fazla hareket etmelerine böylece büyümelerine destek olmaktadır. Doğa ile tanışmak fırsat buldukça açık alanlarda birlikte vakit geçirmek hem sizler için hem de çocuklarınız için güzel birer anı olarak kalacaktır.