Sağlıklı Dişler Mutlu Gülümsemeler

Sağlıklı Dişler Mutlu Gülümsemeler

Çocuklar için erken yaşlarda öğrenme; çevresinde gördüklerini taklit yoluyla olmaktadır. Taklit çoğunlukla anne ve baba ile başlarken ilerleyen zamanlarda kardeş, diğer akraba ve sosyal hayatta gördüğü kimseler olarak genişleyerek devam eder.

Rol Model” öğrenme şeklinde çocuklarımız için en önemli nokta onlara iyi birer örnek olabilmek ve doğru hareketleri küçüklükten itibaren davranış haline getirmelerini sağlayabilmektir. “7’sinde neyse 70’inde de odur” atalar sözü aslında bir çok örnekten daha iyi açıklıyor konumuzu.

Uzmanlar, çocuklarımıza diş fırçalama alışkanlığını kazandırmanın küçük yaşlardan itibaren başlanması gereken bir eğitim olduğunu aksi halde bu alışkanlığı ileriki yaşlarda kazandırmanın çok zor olacağına dikkat çekmektedirler.

Diş fırçalamak 6 – 12 yaş arası çocuklarının yapması gereken bir görev değildir. Çocuklarda süt dişleri 6 ay ile 3 yaş arası dönemde çıkar. Unutulmaması gereken ilk durum dişlerin ilk çıktığında çürümeye son derece elverişli olduğudur. Çocuklara diş fırçalama alışkanlığı kazandırmakta bu dönem içerisinde olmalıdır.

Peki çocuklarımıza diş fırçalama alışkanlığı eğlenceli bir şekilde nasıl kazandırılır?

  • Çocuklar özellikle erken yaşlarda diş çürüklerinin önemini kavrayamayacaklardır. Bu konuda anne ve babaya önemli bir görev düşmektedir. Rol modellik. Çocuğunuz sizi diş fırçalarken gördükçe bunun doğru bir davranış olduğunu görecek ve zamanla alışkanlık haline getirmiş olacaktır.
  • Diş fırçasını ve macununu çocuğunuzun seçmesine izin verin. Kendi beğendiği fırça ve macunu kullanmak istemek konusunda çocuklar daha istekli olacaklardır.
  • Mümkünse birden farklı renklerde fırça veya macun alın ve her seferinde farklı bir seçim yapmasını isteyin. Böylece hem değişiklik olmuş olacak hem de çocuklarımızın karar verme ve özgüven duygularını geliştirecektir.
  • Dişlerini fırçalarken ayna karşısında olmasına özen gösteriniz. Çocuklar kendilerini aynada izlemeyi ve ayna karşısında eğlenmeyi severler. Böylece diş fırçalama alışkanlığı eğlenceli bir aktivite olmaktadır.
  • Çocuklarınıza diş fırçalama alışkanlığı kazandırırken minimum 2 dakika kadar dişlerini fırçalamalarını sağlayın. Bunu kum takvimi gibi eğlenceli bir araçla birlikte yaparsanız aktivite hem dikkat çekici olacaktır hem de eğlenceli bir durum olacaktır.
  • Diş fırçalama karnesi oluşturun. Haftalık veya aylık olabilecek bu takvimlerle çocuklar hem kendilerini takip ederler hem de başarılı olduklarında bir ödülle teşvik edileceklerini bilirler. Böylece zorunlu bir alışkanlık ödülle teşvik edilen bir aktiviteye dönüşür.
  • Diş çürükleri ve iş hastalıkları ile ilgili animasyon filmleri çocuğunuzla birlikte izleyin ve özellikle tatlı, şeker veya çikolata yedikten sonra aynada dişlerinize bakın ve ortaya çıkan kötü görüntüyü nasıl düzeltebileceğinizi anlatın.
  • Son olarak diş fırçalamayan çocuklarınızı doktor ve çürüklerle tehdit etmeyin. Aksine dişleri sağlıklı olduğunda dahi doktora kontrole götürün ve alacakları aferin ile onları motive edin. Böylece kazanılan başarı zorunluluğu eğlenceli rutine çevirecektir.
     

Unutulmamalıdır ki düzenli diş fırçalama çocuğunuzun ileride oluşabilecek diş problemlerine önlem olacaktır. Kolejiniseç Kolej Tercih Platformu olarak sağlıklı günler ve mutlu gülümsemeler dileriz.