Sınav Stresini Yenmek İçin Uygulanabilecek 10 Yöntem

Sınav Stresini Yenmek İçin Uygulanabilecek 10 Yöntem

Sınavlarla hazırlanırken stresi yenmek için bazı ciddi revizyonlar gereklidir. Bu, bazı testlerde kendinizi zorlamanız gerektiği anlamına gelmez. Fazla yorulmadan bu yeterliliği elde etmek imkânsız değildir ve düzenli olarak çalışmaya kendinizi adadığınız sürece başarının geldiğini göreceksiniz.

1) Derslerinizi Düzenleyin

İlk kez okuduğunuz bir ders konusunun sebep olduğu tüm güçlükleri not edin. Başarıya giden en kolay yol, ders notlarını okumak ve sorunların derhal çözülmesinden geçer. Herhangi bir problemi çözümlemeyi ertelemeyin, çünkü bahsettiğimiz “revizyon” işlemi zaten bilmediklerinizle başa çıkmanızı kolaylaştıracak. Problemlerin organize edilmesi ve uygun planlanmış bir çalışma stresle baş etmenize yardımcı olacaktır.

2) Akılcı Revizyonlar (Değişiklikler) Yapın

Neredeyse herkesin bir revizyon planlama yöntemi var, ancak yalnızca bazılarımız bir revizyon planının hazırlanmasının kritik olduğunu biliyor. Beklemeden başlayın ve gerçekçi bir zaman çizelgesi oluşturun. Çalışma oturumlarınızı sıkıştırmayın ve beyninizi rahatlatmak için mutlaka düzenli olarak mola verin, uzun çalışma seanslarından kaçının. 

3) Arkadaşlarınızla Gözden Geçirin 

Çalışırken sıkılıyorsanız; arkadaşlarınızla birlikte çalışmak, çalıştığınızın farkına bile varmadan mükemmel bir şekilde bu sorununuzu çözebilir. Çok daha rahat hissedeceksiniz, notlar okurken eğleneceksiniz ve hatta birbirinizi test edebileceksiniz. Öğrenmeye odaklanmaya dikkat edin ve dikkatinizi dağılmayın. 

4) Sayıdan Çok Kaliteye Önem Verin

Sınavlar çok önemlidir ve bu nedenle kaliteli çalışma son derece önemlidir. Tüm çalışma oturumlarınızı son iki gün içine tıkamanız, kendinizi odanıza kilitlemeniz ve 6 saat boyunca aralıksız çalışmanız kesinlikle önerilmez. Böyle yaparak kaliteli çalıştığınızı asla düşünmeyin. Bunun yerine, sınav revizyonunuz için günde 2 saat ayırır ve 2-3 haftalık geniş bir programa uymanız size daha kolay gelecektir ve sonuçta mükemmel notlar elde edeceksiniz.

5) Sadece okumayın, Kalem Kullanın

İnanın veya inanmayın, yalnızca notları gözden geçirmek çalışma seansı sırasında kullanışsızdır. Zaten ön bilginiz olduğunu unutmayın, bu nedenle onunla bir şeyler yapmanın bir yolunu bulmalısınız. Soru çözerek antrenman yapmazsanız, bilgiyi asla kafanızda sağlam bir yerlerde tutamazsınız. Ne okuduğunuzu hatırlamak isterseniz, altı çizin, not alın, renkli kalemle kodlayın veya tablolar oluşturun. Faydasını göreceksiniz.

6) Nefret Ettiğiniz Konuları Daha Sık Tekrar Edin 

Kesinlikle nefret ettiğiniz bir konu olmalı, bu yüzden asla sınavda risk almayın. İlk önce sevmediğiniz bir konu ile revizyonu başlatmak en iyisidir. O konuyla ilgili sabahları 2 saat ayırmayı deneyin. Sınavlarınızın 1 hafta uzakta olduğunu düşünün. Dinlenmek ve Coğrafya veya İngilizceyi gözden geçirmek mi istersiniz, yoksa kendinizi Matematikten asla geçemeyeceğinizi düşünerek stresli hale getirmek mi?

7) Olumlu Kalın

Sınav stresiyle baş etmenin en iyi yolu pozitif olmaktır. Yapabilirsin, hiçbir şey o sınavlara geçmenizi engelleyemez. Rahatlayın ve okuduğunuzu daima anlayın. Aradığınız bilgiler kafanızda; bunu hatırlamak için sadece derin bir nefes almanız yeterlidir.

8) Sonunun Geleceğini Düşünme

İyi bir sınav puanı, üniversiteye veya liseye girme biletinizdir. Kendinizden emin olun ve umudunuzu kaybetmeyin. Çalıştıysanız eğer endişelenecek bir şey yok. Çoğu öğrenci sınav salonunda çok stres yaparlar. Kendinize şu soruyu sorun: Eğer çalıştıysam üzülmek için bir sebebim var mı? Hayır, yok. Kendinizi toplayın ve bilgilerinizi bir araya getirin, başaracaksınız!

9) Arkadaşlarınızı Unutun 

Sınav salonuna girmeden önce arkadaşlarınızdan uzak durun. Kendinizi kötü enerji ile şarj etmek istemezsiniz. Çalışmadıklarından streslidirler, neden onlar gibi hissedesiniz ki? Onları dinlemektense, 20 dakika daha evde kalıp ve rahat rahat kahvaltı yapmak en iyisidir. 

10) Asla Sınav Yanıtlarınızı Karşılaştırmayın 

Bu bir öğrencinin yapabileceği en büyük hatalardan biridir. Hepimiz yapıyoruz maalesef! Bir sınava girer girmez cevaplarımızı karşılaştırmak için arkadaşlarımıza koşarız. Çözümlerinizin farklı olması yanlış oldukları anlamına gelmez. Dolayısıyla bilmediğiniz bir şeyden kendinizi sorumlu tutmak yerine, bir sınav bittiğinde mutlu olmalısınız. Evinize gidin ve dinlenin, başkalarının gününüzü mahvetmesine izin vermeyin.

Sınavlar stresli, sinir bozucu ve bazen karmaşıktırlar. Ancak, olumlu kalmayı seçerseniz geçmek imkânsız değildir. Stres bedeniniz üzerinde yıkıcı bir etkiye neden olabilir, bu sebeple rahatlamak en iyisidir. Sınav revizyonunuzu en az 1 ay önceden başlatın, en iyi öğrenme yöntemlerinizi belirleyin ve sınavlarınızla kendinizi meşgul edin. Sabahları günde iki saat sizi öldürmez ve sonuç olarak öğrenme oturumlarınızdan büyük fayda sağlayacaksınız.