TEOG Nedir?
Çoğu velinin hala bilmediğini varsayarak ilk önce tanımıyla başlayalım TEOG’u incelemeye.
Gelelim TEOG puanlarının nasıl hesaplandığına; öğrencinin girdiği sınavlardan yapmış olduğu doğru sayıları toplam geçerli soru sayısına bölünerek ve 100 ile çarpılırak her sınavın puanı ayrı ayrı hesaplanır. Daha sonra bu puanlar ağırlıklandırılarak toplanır ve AOSP puanı hesaplanır.
Ağırlıklandırılmış Ortak Sınav Puanı (AOSP); her dönem yapılan ortak sınavlarda; Türkçe, matematik, fen ve teknoloji dersleri için 4, T.C. inkılâp tarihi ve Atatürkçülük, yabancı dil ve din kültürü ve ahlâk bilgisi için 2 katsayısı o dersin puanı ile çarpılarak her bir ders için AOSP hesaplanacaktır. Bu puanlar toplanarak her öğrenci için 700 tam puan üzerinden AOSP hesaplanacaktır.
Ortaöğretime Yerleştirmeye Esas Puan (YEP) hesaplamasında; öğrencilerin; 6, 7 ve 8 inci sınıf yılsonu başarı puanları ile 8. sınıf AOSP si toplanır, elde edilen toplam ikiye bölünerek merkezî sistemle öğrenci alan ortaöğretim kurumlarına yerleştirmeye esas puan hesaplamasında kullanılır. Puanlama 500 tam puan üzerinden yapılamaktadır.
Ayrıca belirtmek gerekir ki, sınavlarda iptal edilen soru veya sorular olması durumunda ilgili soru tüm öğrenciler için doğru cevaplanmış sayılır.
Milli Eğitim Bakanlığı`nın belirlediği sınav takvimine göre, 1. dönem TEOG ortak sınavları 23 ve 24 Kasım 2016 da yapıldı. 2. dönem TEOG ortak sınavları ise 26 ve 27 Nisan 2017 tarihlerinde yapılacak. 1. dönem TEOG mazeret sınavları 17 ve 18 Aralık 2016 tarihlerinde yapılırken, 2. dönem TEOG mazeret sınavları ise 20 ve 21 Mayıs 2017 tarihlerinde gerçekleştirilecek.
TEOG Puanı ile Hangi Okullar Tercih Edilebilir?
8’inci sınıfı başarıyla tamamlayan öğrenciler, yerleştirme işlemleri için;
Yerleştirme İşlemleri
8’inci sınıfta öğrenim gören ve tercihte bulunan tüm öğrencilerin ortaöğretim kurumlarına yerleştirme işlemleri; tercihleri doğrultusunda, okul kontenjanlarına göre, YEP üstünlüğü, esas alınarak yapılır.
Yerleştirmeler, tek tip ve bir defa tercih alınarak yapılacaktır. Yedek yerleştirme yapılmayacaktır. Öğrencilere 25 okul tercih hakkı verilir. Tercih başvurusunda bulunmayan öğrencinin kaydı otomatik olarak açık öğretim kurumlarına yapılır. Özel öğretim kurumlarına kesin kaydını yapmış olanlar tercih hakkını kullanmış sayılır. Hiçbir tercihine yerleşemeyen öğrenciler açık öğretim kurumlarına yerleştirilecektir.
Önemli İletişim Bilgileri
Tercih ve Yerleştirme İşlemleri: MEB İletişim Merkezi “Alo 147”
e-Posta: tercih@meb.gov.tr
Adres: Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü 06500 Teknikokullar Yenimahalle/Ankara