Verimli Bir Yaz Tatili İçin Tavsiyeler

Verimli Bir Yaz Tatili İçin Tavsiyeler
Okulların kapanmasıyla birlikte yaklaşık 20 milyon öğrenci 3 ay sürecek yaz tatiline çıktı.
 
Çocukların ve gençlerin beklediği üç aylık uzun tatil tembellik yapmak olarak görülmemesi gerekiyor.
 
Bu üç aylık süre iyi değerlendirildiği takdirde öğrenciler hem eksik kaldıkları derslerini tamamlayabilirler hem de gelecek seneye hazırlıklı olarak başlayabilirler.
 
Velilerimiz ve öğrencilerimiz yaz tatilini uzun bir boşluk olarak görmemeliler. Bu sürecin yenilenme, gelişme ve donanım kazanma olarak görülmesinin gelişime de katkı sağlayacağını bilmeliyiz.
 
Tatilde hem eğlenmek hem de gelişimimizi devam ettirmek gerekir.
Peki yaz tatilinde çocuklar ve gençler nasıl daha verimli vakit geçirebilirler? Hep birlikte bu soruya cevap arayalım.
 

YAZ TATİLİ İÇİN ALTIN ÖĞÜTLER

 
Karne, gündemde uzun süre kalmamalı: Zayıf karnesi olan çocukların aileleri karne için yapıcı ve objektif değerlendirmeler yaptıktan sonra çocuğa sevgi ve güven vermelidir.
Özellikle çocukların başka çocuklar ile kıyaslanmasından kaçınılmalıdır. İyi bir karneye sahip olan çocuklara da özverili çalışması için teşekkür edilmelidir.
 
İnternetin ve bilgisayarın esiri olunmamalı: Yaz tatilinde internetin esiri olmaktan kurtulmak gerekmektedir. Eğer anne babalar çocukları için iyi plan yapamazlarsa çocuklar tüm yazı televizyon, bilgisayar ve internet başında geçirecektir. Bu da çocukların zihinsel, fiziksel gelişimini engelleyecek aynı zamanda da bazı problemlere zemin oluşturacaktır.
 
Dil okulu kursları değerlendirilmeli: Çocukların dil okuluna gitmesi onlara çok yönlülük kazandıracaktır. Ayrıca bu kurslar öğrencilere zamanı etkin kullanması ve yazın planlı geçmesi için de fayda sağlayacaktır.
 
Kitap listesi oluşturulmalı: Öğrencilerin düzeyine ve zevklerine uygun bir kitap listesi oluşturularak bu kitapları okuması teşvik edilmelidir.
Mümkünse ailecek kitapçılara, kütüphanelere gidilerek okuma teşvik edilmelidir. Hatta mümkünse aile okuma saatleri ile birlikte kitap okumak özendirilmelidir.
 
Aile ilişkileri güçlendirilmeli: Uzun yaz tatili akrabalar ile ilişkilerin güçlenmesine de katkı sağlayabilir. Akrabalar ziyaret edilerek çocukların aile ruhunu anlaması ayrıca birlik ve beraberliğin önemini keşfetmesi sağlanabilir.
 
Geziler yapılmalı: Farklı şehirler ya da ülkelere gitme imkanı olmayan aileler kendi şehirlerinde bulunan tarihi ve kültürel gezilerle çocuklarının zihinlerini canlı tutabilirler.
 
Spor, müzik ya da resim kurslarına gidilmeli: Özellikle yaz kursları öğrencilere bilmedikleri bir alandaki yetenekleri keşfetmesine fırsat sağlayacak, ayrıca estetik duyguların gelişimine de yardımcı olacaktır. Bunun için müzik, resim gibi beceri kursları değerlendirilebilir.
 
Mesleki deneyim yaşanmalı: Yaşına, ilgi alanı ve yeteneklerine uygun kısa süreli çalışma öğrencilere sorumluluk alma, zorlukları öğrenme açısından katkı sağlayacaktır.
Ayrıca küçük bir harçlık da alabileceği bu deneyim para kazanmanın önemini gösterecektir.
 
Aileler ve ebeveynler olarak çocuklarımıza daha kaliteli bir eğitim hayatı hazırlamak için bu yaz tatilini iyi ve verimli değerlendirmeye çalışalım. 
 
Çocuklarımızı çok sıkmadan ve boğmadan hem eğlendirebilir hem de öğrenmeye devam etmelerini sağlayabiliriz.