Zamanı İdareli Kullanmak

Zamanı İdareli Kullanmak

Zaman hayatın en önemli parçalarından olup geri getirilmesi mümkün olmayan bir unsurdur. Zaman her geçtiği an bize tecrübe dediğimiz hayattaki kazanımlarımızı sunar.

Takdir edersiniz ki bu sebeple zamanı iyi kullanmak bizim yapabileceğimiz en değerli olaylardandır. Biz zamanı iyi kullanmayı, hayatınızı sistematik bir hale sokmanızla doğru orantılı olarak görüyoruz. Şöyle ki okul çağına gelmiş bir çocuk sabah erken uyanarak okula gider ve akşam saati olduğunda tekrar evine dönerek günün büyük bir bölümünü eğitimine adar. Bu sistemli bir yapının varlığını gösterir. Çünkü okullar belli bir disiplinin kaynağıdır.

Bireyler hayat içerisinde yapacaklarını düzenli bir hale getirdiklerinde zamanı iyi kullanmayı öğrenirler. Vurdumduymazlıktan ve başıboş gezmekten uzakta olurlar, belirli bir amaca hizmet ederler. Bunun yanında bizlerin yapmak zorunda olduğu işler vardır. Örneğin sinemaya gitmek istersiniz ama evde yemek yapmanızı bekleyen bir eşiniz veya çocuklarınız vardır. Kolejiniseç Kolej ve Özel Okul Tercih Platformu olarak, bu konuyu öğrenciler üzerinden anlatmayı sizler için uygun görüyoruz. Şimdi bunu maddeler halinde ele alalım:

1- Ders çalışmaktan önce plan yapmak: Hepimiz biliyoruz ki hayatta her şey bir plan üzerine dönüyor, karşılaştığımız iyi ya da kötü tesadüfler dışında. Ders çalışmaktan önce hangi derse neden çalışmamız gerektiği ve aklımızda kurduğumuz hedefleri belirlememiz gerekir.

2- Dersi çalışma isteği kazanmak: Zorlama ile yapılan her iş bize sonuç olarak negatif etkiler getirir. Örneğin evladımızın hayallerine ve gittiği yol eğer kötü ve zarar verecek şekilde değilse karışmak. Unutmamalıyız ki onları ders çalışmaya zorlayarak bir sonuç elde edemeyiz. Bu noktada onları mükâfatlandırmalı ders çalışma isteği kazanması için teşvik yöntemi uygulamalıyız.

3- Hangi derse çalışırsak ne elde ederiz: Ülkemizde eğitim sistemi özellikle liselerde çeşitli alanlara ayrılarak devam etmektedir. Eşit ağırlık, sözel ve sayısal bu alanların başta gelenlerindendir. Eğer sayısal zekâsı yüksek ise çocuğumuzu diğer yönlere doğru itmek onun hayatında değişik sorunlara yol açabilir aynı şey sözel ve eşit ağırlık içinde geçerlidir. İlk önce evladımızı hangi alanda ne yapması gerektiği hakkında karşımıza alıp konuşmalı ya da okullardaki rehberlik servislerinden bu konu hakkında bilgi alarak yardımcı olabiliriz. Doktorlarında dediği gibi erken teşhis hayat kurtarır.

4- Zamanın etkisini iyi hissetmek: Günümüzde çoğu öğrenci "Nasıl olsa son gün yaparım ya da falanca gün çalışır geçerim" mantalitesine sahiptir. Bu düşüncelerden kurtulmaları için onları uyarmalı çok kısa bir zamanda büyük başarılar elde edemeyeceklerini öğretmeliyiz. Sonuçlarına katlanıp öğrenmeleri onlar ve bizim için ağır bir etki olacaktır. Tam bu noktada zaman devreye girer, planlı olmak zamanı etkili kullanmayı da beraber getirecektir.

Sonuç olarak baktığımızda eğer bir birey olarak topluma yararlı olmak ya da iyi bir yerlere gelme düşüncemiz varsa zamanı nasıl kullanmamız gerektiğini bilmemiz gerekir.

Zaman sabredilmesi zor bir süreç, çalışıp üstüne eklemeler yapıldığında sonucu bizleri mutlu eden bir kavramdır.