Zorunluluk Değil, Başarı Rutini: Yatak Toplamak

Zorunluluk Değil, Başarı Rutini: Yatak Toplamak

Ebeveynlerin çocuklarına yaptırmakta zorlandıkları ve çocukların bunu bir görev olarak gördükleri, zorunlu olarak yaptıkları bu işten tat almamaları, özellikle okul sabahları yaşanan bir sıkıntıdır. Halbuki bir çocuğun yatağını düzeltmesi dişlerini fırçalaması kadar doğal ve yararlı bir aktivitedir. Yatak düzeltme işlemi ebeveynlerin başka türlü düşünmelerine rağmen çocukların zihinlerinde birer angarya olarak yer etmiştir.

Bunun çözümü ise; çocuklarınıza yataklarını düzenlemelerini sürekli hatırlatmak ve onların gözünde kafalarını ütülemek değildir. Uzmanlar öncelikle durup kendinize bazı soruları sormanızı öneriyorlar. New Jersey’de çalışmalarını sürdüren Pozitif Disiplin Birliği uzmanlarından Teresa LaSala ebeveynler için bu gibi durumlarda kendilerine sormaları gerektiğini düşündüğü bazı soruları şöyle sıralıyor: “Bu bir otorite sorunu mu?”, “doğru yollarla bu sorunun üstesinden nasıl gelebilirim?” , “okul ve öğretmenlerle koordineli olarak nasıl çalışırım?”.

Çocuklara sorumluluk, saygı ve toplumsal değerleri öğretmek sadece okullarda öğretmenlerin ya da evde anne ve babaların değil, ikisi birlikte paralel bir yönetimin sorumluluğunda olmalıdır. Konumuzla ilgili çok yerinde sorular soruyor LaSala: “çocuklarımızdan istediğimiz bizim isteklerimize uygun olarak yataklarını düzeltmeleri midir yoksa öz-saygılarını kazanmış, sorumluluklarının farkında ve uzun vadeli bilinçlenme midir?”

Doğru yönlendirme ve anlatımlarla yatağını düzeltmesini istediğiniz çocuğunuzun aslında öğrenme süreçlerine doğrudan katkılar sunmuş oluyorsunuz. İletişim, organizasyon, belli rutinler ve toplumsal doğrular üzerine çocuğunuzun düşünme ve gelişimini yatağını düzeltme bağlamında sağlayabilir ve beklemediğiniz birçok yararı çocuklarınızın kazanmasına yardımcı olabilirsiniz.

Ebeveynlere çocukları ile ilişkilerinde izlemeleri gereken yolu gösteren LaSala; “küçük çocuklar için evdeki işlerin bir parçası olmak ve ebeveynlerine yardımcı olmak mutluluktur. Önemli olan nokta onların öz-saygılarını yitirmeden ve yeterliliklerini sorgulatmadan bazı küçük şeyleri başarmalarını sağlamaktır.” diyor. Günlük rutinleri birlikte ve her gün aynı saatte yapmak ilerleyen yaşlarında çocukların kendiliklerinden bu rutinleri yerine getirmeleri demek olacaktır. Ebeveynlerin dikkat etmeleri gereken nokta; cesaretlendirici ve öğretici bir tutum içerisinde çocuklarına yaklaşmaları gerektiğidir.

Yaşları küçük çocuklar için odak noktası yatak düzenleme iken ergenlerde odak noktası artık yataktan odaya ve onların alanlarına saygıya kaymaktadır. Burada soru artık küçük yaşta olmayan çocuğunuzun hayatı hakkında önemli olanın ne olduğu ve sizin onunla olan ilişkinizi nasıl bir düzlemde yürüttüğünüzdür. Ergenlerin artık daha geniş bakış açıları vardır ve kişisel sorumlulukları odalarından eve ve evin çevresinde sosyal hayata taşmaktadır.

“Ergenliğin getirdiği duruşu olumlu yanları ile ele almak size ve çocuğunuza artı değerler katacaktır” diyor LaSala. Arkadaşları ile dışarı çıkmak için yeterince büyüdüğünü söyleyen çocuğunuza odasını toplayacak kadar büyüdüğünü de hatırlatmanız gerekebilir. Ya da dışarı çıkarken çöpü atmasının da onun sorumluluklarından olduğunu doğru şekillerde gösterebilirsiniz. LaSala bu noktada da iletişim becerilerinin yerinde kullanılmasının gerekliliğini vurguluyor.

Küçük yaşlarda veya ergenlik döneminde çocukların yataklarını düzeltmelerinin kolaylaştırılmış yolları vardır. Görevleri eğlenceli hale getirmek, rutinden çıkararak farkındalık oluşturmak bu yolların başında gelmektedir. Unutmayın çocuğunuzu en iyi siz tanırsınız ve kuracağınız ilişki aranızda özel bağlarla sizin tutum ve düşüncenize bağlı olarak gelişecektir.

Unutmayın; yatağınızı toplamak güne başlamaya hazır olmak demektir. Güne zamanında hazır olmak ise; düzenli olmayı ve başarıyı getirir. Kolejiniseç Kolej Tercih Platformu olarak 2015 – 2016 Eğitim Öğretim Yılı’nın bütün öğrencilere başarılar getirmesini dileriz.